Wat is glaswol en hoe gebruik je het?

  • Klusjes
  • mei 24, 2022
  • Comments Off
glaswol

Glaswol is het meest bekende isolatiemateriaal wat er gebruikt wordt. Het wordt gebruikt voor dakisolatie, muurisolatie en vloerisolatie. Het wordt ook wel als thermische en akoestische isolatie gebruikt. Er kan eenvoudig mee gewerkt worden. 

Glaswol wat is dat eigenlijk?

Glaswol wordt voornamelijk gemaakt van zand en gerecycled glas en daarom noemen ze het ook minerale wol soort. Om het tot een flexibele mat te krijgen wordt alles verhit. Aan het zand en het glas wordt soms ook nog kalk, soda, bindmiddel en organische middelen toegevoegd. Glaswol is niet brandbaar en neemt geen water op. Omdat het heel erg licht is kan het gemakkelijk verwerkt worden. Het is een isolatiemateriaal wat niet duur is en vaak gebruikt wordt voor warmte maar ook als isolatiemateriaal. 

Welk assortiment glaswol is er?

Wanneer je glaswol wilt gaan halen heb je de keus uit platen of van de rol. Het assortiment aan glaswol is de akoestische glaswolplaat, glaswol spouwplaat en glaswol rol. Elk soort glaswol wordt voor andere doeleinden gebruikt. Zo wordt de akoestische glaswolplaat gebruikt voor het thermische en akoestisch isoleren van scheidingswanden en voorzetwanden. Glaswol spouwplaten worden vooral gebruikt voor het isoleren van spouwmuren en open vliesgevels. De glaswol rollen worden voor meerdere toepassingen gebruikt. Zo kan je denken aan platte daken, plafonds, wanden en houten vloeren. 

Glaswol of steenwol als isolatiemateriaal 

Glaswol en steenwol zijn een isolatiemateriaal wat vergelijkbaar is. De eigenschappen van beiden zijn hetzelfde. Maar de verschillen die zijn weer heel erg klein. Glaswol is goed voor de thermische isolatie en steenwol is goed voor de geluidsisolatie. 

Een plat dak isoleren

Het isoleren van een dak betaalt zich op den duur terug. Het is een kleine investering die zich terugbetaald door de dalende energierekening. Is het dak niet aan vervanging toe dan kan je ervoor kiezen om het dak van binnenuit te gaan isoleren. Je kunt ook omgekeerde dakisolatie doen. Dit advies wordt vaak gegeven als het dak van buitenuit geïsoleerd moet worden maar het gehele dak niet vervangen hoeft te worden. 

Een plat dak van buitenaf isoleren 

Wanneer je het platte dak wilt isoleren, kan je dit het beste van buitenaf doen. Deze manier van isoleren noemen ze ook wel warm dakisolatie. De isolerende laag wordt dan van buitenaf aangebracht. Op de dragende constructie wordt het isolatiemateriaal geplaatst en daarna wordt het afgesloten met een afdekking of waterkerende laag. Dit wordt vaak gedaan met PIR-isolatie of ESP isolatie. Om vocht tegen te gaan is het verstandig om damp remmende folie te gebruiken. 

Een plat dak van binnenuit isoleren

Een plat dak van binnenuit isoleren wordt ook wel koud dakisolatie genoemd. Dit gebeurt alleen bij platte daken en wordt de isolatie aangebracht aan de binnenzijde. Het wordt dan onder de dakbedekking en dakbeschot tussen de dragende constructie gemonteerd. Dit wordt vaak gedaan met steenwol of glaswol. Wanneer je de dakconstructie wilt beschermen is het verstandig om klimaatfolie aan de binnenzijde van het isolatiemateriaal te gebruiken. 

Previous «
Next »