Bouw een milieuvriendelijk huis

  • Klusjes
  • mei 24, 2022
  • Comments Off
milieuvriendelijk huis bouwen

Het is gemakkelijk om aan te nemen dat een milieuverantwoord leven moeilijk is. Veel mensen beweren dat er te veel verplichtingen zijn om aan te gaan en dat er te veel veranderingen in levensstijl zijn om door te voeren. De waarheid is dat een milieuvriendelijk leven leiden een verandering van kijk is. Er zijn dingen in je leven die in een oogwenk kunnen worden veranderd, andere duren langer en kunnen enige toewijding vergen. Toch blijft het waar dat elke verandering van levensstijl kan helpen, en iets doen is zeker beter dan niets doen! Hiervoor hoef je niet per sé een einstein of klusjesman te zijn. 

Vanaf nu gaan we ervan uit dat je wel wilt bijdragen, en wat is een betere plek om te beginnen dan je eigen huis! Er zijn veel dingen die je kunt implementeren om echte veranderingen in het milieu door te voeren. Sommige kosten een beetje moeite; andere vereisen helemaal geen inspanning. Denk hierbij aan het verduurzamen van je woning via bijvoorbeeld platdak isolatie, een milieuvriendelijke verwarming in huis, zonnepanelen, maar ook je voedsel of producten verbruik zoals plastics. Het doen van ten minste één van deze dingen zet je al een stap in de goede richting. Hier zijn slechts een paar manieren om een ​​milieuvriendelijker huis en leven op te bouwen.

Verbruik en koop minder plastic

Plastic is een materiaal dat tientallen jaren nodig heeft om af te breken. Tijdens zijn verblijf op aarde komt het terecht in een levend organisme die hun groei en algemene gezondheid weer schaden. Het is een duurzamere optie om andere biologisch afbreekbare materialen te gebruiken, waardoor de hoeveelheid afval wordt verminderd.

LED’s

Led-verlichting is beduidend milieuvriendelijker dan TL- en gloeilampen. Leds gebruiken namelijk beduidend minder stroom in huis en kunnen je huis net zo goed verlichten. Bovendien zullen op de lange termijn minder lampen worden gekocht omdat LED’s helderder schijnen en veel langer mee kunnen gaan. Ten slotte zijn de elektriciteitsrekeningen lager, dus je bespaart uzelf ook nog eens flink wat geld!

Gebruik gerecyclede materialen

Er zijn veel producten gemaakt van gerecyclede materialen die in jouw huis kunnen worden gebruikt. Van meubels die hout en plastic vervangen door bamboe, tot stoelen en bedden van biologisch katoen en linnen. Verder zijn veel isolatiematerialen gemaakt van gerecyclede materialen. Dit omvat glaswol- en steenwol platen, stro- en spijkermatten, naast organische isolatiematerialen zoals cellulose en schapenwol.

Ga je huis isoleren

Over isolatie gesproken, het blijft een van de meest impactvolle manieren om het milieu te helpen. Een daarvan is de door de verontreinigende stoffen vanaf je cv-ketel tot een minimum te beperken. Door je woning op natuurlijke wijze te verwarmen of te koelen en door middel van isolatie zoals glaswol sluit je emissies af die de ozonlaag aantasten. Je helpt ook bij het besparen van energie, waardoor het gebruik van fossiele brandstoffen bij het opwekken van energie wordt verminderd.

Niet alleen zijn veel isolatieproducten gemaakt van gerecyclede materialen, ze zijn ook nog eens op een milieuvriendelijke manier gemaakt. Zo wordt glaswol gemaakt met minimale energiekosten. Het kan ook worden hergebruikt in andere producten, zodat het na gebruik niet verloren gaat. Steenwol heeft ook zijn voordelen voor het milieu. Het kan voor een lange tijd worden hergebruikt zonder dat je zich zorgen hoeft te maken over het afbreken en vrijgeven van giftige materialen in het milieu.

Previous «
Next »