Tips om graszoden te leggen

  • rogier
  • mei 18, 2022
  • Comments Off
graszoden leggen

Als je er dit voorjaar achter bent gekomen dat het gras zich heeft teruggetrokken tot het punt waar er niets anders is dan onkruid en mos, is het tijd om opnieuw te beginnen. Je hebt twee keuzes: bij zaaien of graszoden leggen. Hoewel opnieuw zaaien misschien goedkoper is en wat minder moeite kost, duurt het ook langer om dat prachtige groene gazon te krijgen waar je naar verlangt en in de zomer zo van wil genieten. Graszoden leggen is echter direct bevredigend. In plaats van 6 weken te wachten totdat het zaad is gegroeid, krijg je direct een afgewerkt gazon nadat je de klus hebt geklaard. Het is echter pas echt klaar als de basis zich heeft gehecht aan de onderliggende grond, wat 2 tot 6 weken kan duren. Hieronder kijken we hoe je grasmatten het beste kunt leggen.

Graszode is een gras dat wordt opgegraven met wortels en waar nog wat aarde aan vast zit. Deze grasmatten worden geoogst in lange stroken waarna het opgerold wordt, met de aarde naar buiten. Je moet altijd graszoden kopen die kunnen worden geoogst en geleverd op dezelfde dag dat je deze in de tuin gaat leggen. Zoden die meer dan 24 uur na de oogst worden neergelegd, overleven misschien niet, en dat zou een verspilling van tijd, moeite en geld zijn.

Verwijder het oude gras

Voor het leggen van graszoden moet het oude gras en een deel van de oude grond eronder worden weggehaald. Het doel is om te eindigen met een vlak stuk grond dat ongeveer 2,5 cm onder de omringende oppervlakken ligt. Om dit te doen, moet je een graszodensnijder huren, dit is een frame met een scherp mes eraan dat onder de graswortels snijdt en het gras losmaakt, net zoals de graszoden rollen die bij jou thuis worden afgeleverd. Je kunt de oude zode in je composthoop gooien, of een plaatselijk tuincentrum bellen en vragen of ze het accepteren om in hun eigen compost te gebruiken.

Tips graszoden leggen

Bereid de grond voor

Gebruik een tuinhark om de grond waterpas te maken en grote brokken zand te breken. Zorg ervoor dat de afgewerkte, genivelleerde grond zich 2,5 cm onder alle verharde oppervlakken eromheen bevindt, zodat er verticale ruimte overblijft voor de nieuwe zode. De afgewerkte grond moet los zijn en niet verdicht, zodat de nieuwe wortels gemakkelijk kunnen doordringen. Door een laag kunstmest toe te voegen, kunnen de nieuwe wortels groeien en zich snel hechten aan de oorspronkelijke grond. Leg nooit een nieuwe rol zode over de bestaande grasmat, aangezien dit zowel de zode als het bestaande gras doodt.

Leg de graszoden

Begin met het bevochtigen van de grond met een sproeier of slang en hark vervolgens eventuele voetafdrukken uit die je hebt achtergelaten. Rol de eerste rol zode uit tegen de langste rand van het omringende landschap of beton, en zorg ervoor dat de hele lengte contact maakt met de grond eronder. Hark je voetafdrukken uit het volgende stuk vuil en rol de volgende graszoden rol uit. Leg de rollen uit in een bakstenen muur patroon, waarbij je de sneden verspringt en geen gaten laat. Als de grond hellend is, krijg je een betere waterafvoer als je de zode horizontaal over de helling legt in plaats van verticaal langs de helling.

zo moet je graszoden leggen

Zorg ervoor dat je niet op de nieuw geplaatste graszode loopt terwijl je deze aan het leggen bent. Je moet op de kale grond gaan staan, de graszoden voor je neerleggen en achteruit lopen. Als je op de pas gelegde zode staat, zal het lichaamsgewicht ervoor zorgen dat de zode verschuift, waardoor er gaten tussen de randen ontstaan.

Maak de randen schoon

Wanneer je klaar bent met het leggen van alle rollen, zullen de randen rond de ruimte waarschijnlijk niet recht zijn. Vouw eenvoudig het overtollige materiaal terug en gebruik een stanleymes om de graszoden bij te snijden. Zorg ervoor dat je vanaf de grondzijde naar de graszijde snijdt en dep vervolgens de nieuwe rand naar beneden, zorg ervoor dat je geen gaten achterlaat.

graszoden leggen doe je zo

Water vaak

Geef de nieuw gelegde graszoden twee keer per dag water totdat deze wortel schiet en zich hecht aan de grond eronder, dit duurt meestal 2 tot 6 weken. Trek na de eerste keer wateren een hoek van de nieuw gelegde graszoden terug. De oorspronkelijke grond eronder moet vochtig zijn, maar niet modderig. Gebruik dit als een manier om te bepalen hoeveel water elke keer moet worden gegeven totdat de graszoden en de oorspronkelijke grond zich hechten.

Doorzaai de schaduwrijke plekken

Aangezien graszoden bedrijven hun gewas in de volle zon laten groeien, is de zode die je hebt gekocht waarschijnlijk een graszaad in de volle zon. Als je schaduwrijke plekken in de tuin hebt, wil je die nieuwe graszoden lichtjes doorzaaien met een schaduwrijk graszaadmengsel. Het nieuwe zaad zal zich langzaam mengen en je nieuwe gras helpen gedijen in de schaduw. 

Tips om graszoden te leggen

Als het nieuwe gazon eenmaal op zijn plaats ligt, onthoud dan het volgende: gedurende de eerste 4 weken geldt: hoe minder wandelen, hoe beter. Frequent of zwaar gazon gebruik kan de nieuwe wortels die zich onder de graszoden vormen, verstoren, wat leidt tot een minder dan fantastisch gazon op de weg.

Previous «
Next »