Hoe maak je een cement muur

  • Klusjes
  • maart 8, 2018
  • Comments Off

Cementeren van een muur is een techniek waarbij het metselwerk van de buitenmuur wordt behandeld met een dunne laag cement. Daardoor krijgen de stenen en de voegen een egale grijze kleur. De techniek geeft extra bescherming aan de muur zonder deze af te sluiten van de buitenlucht. Grijs is natuurlijk een optie maar er zijn ook andere kleuren mogelijk. Het resultaat van het cementeren van een muur wordt ook wel slempwerk genoemd (slemp is eigenlijk dunne wat slijmerige klei en zo ziet de grijze brij er ook wel uit). Hoe maak je een cement muur, je leest het hieronder.

In de 18e en 19e eeuw werd de techniek vooral gebruikt bij verbouwde boerderijen. Na zo’n verbouwing was vaak te zien dat er twee of meer kleuren stenen in waren verwerkt. Om er weer één geheel van te maken werd dan de muur met cement aangesmeerd, altijd in grijs. Bij bijvoorbeeld de gebouwen van de Bossche School werd vaak gecementeerd. De laatste jaren zien we de techniek weer terugkeren, en met meer kleuren. Door te cementeren worden ook bijvoorbeeld vorst- en verweringsplekken verdoezeld. We zien deze techniek of een daarop lijkende, vanwege de uitstraling, ook steeds vaker terug bij nieuwbouwprojecten.
Ook binnenshuis werd en wordt gecementeerd, vooral in vochtige ruimten waar na het cementeren van een badkamermuur, en eventueel het lijmen van een waterdichte mat, tegels gezet kunnen worden.

Voordelen van een muur aansmeren met cement:

– kleine beschadigingen van de ondergrond worden weggewerkt
– de muur wordt beschermd tegen vochtinvloeden
– onderhoudsarm
– de structuur van de muur blijft zichtbaar
– geen schilderwerk meer nodig
– de muur blijft ademen.

Hoe maak je een cement muur? Bij het muur aansmeren met cement wordt een cement-zandmengsel met een borstel dun aangebracht. De structuur van de ondergrond blijft zichtbaar. Let er bij de voorbereidingen op dat het metselwerk schoon en droog is. De weersomstandigheden zijn een kritische factor. Liefst niet aanbrengen bij sterk drogend weer, ook niet bij regen. De cementkeuze is vooral gebaseerd op de kleur.
Gebruik voor het aanbrengen op de muur een blokkwast en een nieuwe handveger. Het aanbrengen gebeurt van boven naar beneden, per gevelvlak één behandeling. De structuur is willekeurig, dus geen patroon aanbrengen op de muur met cement. Hoe maak je een cement muur? Met bovenstaande informatie kun je nu ook zelf aan de slag. Heel veel succes! we zijn benieuwd naar jouw resultaat!

Previous «
Next »