• Homepage
  • >
  • Blog
  • >
  • Hoe te renoveren met duurzaamheid in het achterhoofd

Hoe te renoveren met duurzaamheid in het achterhoofd

  • rogier
  • mei 26, 2023
  • Comments Off
renoveren met duurzaamheid

Huis renovaties kunnen stressvol zijn, maar je huis op een milieuvriendelijke manier renoveren en inrichten kan extra overweldigend aanvoelen als je niet zeker weet waar je moet beginnen. Het goede nieuws is dat er nog nooit zo veel opties zijn geweest om duurzaamheid op zowel grote als kleine manieren in een renovatie op te nemen. Door duurzaamheid hoog in het vaandel te houden terwijl je keuzes maakt over alles, van verf tot vloeren, verlichting, apparaten, meubels, textiel en decoratie, wordt de besluitvorming gestroomlijnd en kun je een groener huis voor jouw gezin creëren en tegelijkertijd de planeet helpen. Hier zijn enkele tips om je te helpen bij het renoveren en inrichten van jouw huis met duurzaamheid in het achterhoofd.

Huur een erkende professional in

Als het gaat om woningrenovatie, richten de meeste mensen zich op esthetische keuzes, terwijl ze professionals inhuren om zich zorgen te maken over de fijne details. Dus hoe kunt u er zeker van zijn dat je duurzame keuzes maakt bij het renoveren en verbouwen? Architecten, interieurontwerpers en algemene aannemers kunnen allemaal worden geaccrediteerd om je hierbij te helpen, zodat de leden van jouw team gefocust zijn op duurzame bouwpraktijken.

Installeer groenere apparaten

Overweeg om in de badkamer kranen met een laag debiet en toiletten met een lage spoeling te installeren die het waterverbruik verminderen. Kies waar mogelijk duurzame apparaten zoals wasmachines met het hoogste energielabel dat je kunt vinden, en installeer LED-verlichting die op den duur energie bespaart en minder kost in verbruik.

In de keuken is het verstandig om je gasfornuis te ruilen voor een inductie model. Terwijl koken met fossiel gas ooit werd beschouwd als de beste manier om gastronomische maaltijden te bereiden, worden inductiekookplaten nu als superieur beschouwd, ook als een strategie om het gebruik van fossiele brandstoffen te verminderen. Bovendien kunnen warmtepompen je huis veel efficiënter koelen of je water verwarmen. Als je geconfronteerd wordt met een kans om een ​​product op fossiele brandstof te vervangen door een product dat afhankelijk is van elektriciteit, doe dat dan. Het verwijderen van fossiele brandstoffen is een belangrijke stap in de richting van koolstofvrije gebouwen.

renoveren met duurzaamheid in het achterhoof

Gebruik regeneratieve materialen en natuurlijke afwerkingen

Geef bij het selecteren van materialen voor bouwen, renoveren, interieurontwerp en decor prioriteit aan natuurlijke materialen zoals bamboe of kurk. Ook kun je kiezen voor natuurlijke materialen zoals hennep, stro en hout, die ook kunnen bijdragen aan een betere luchtkwaliteit binnenshuis en giftige stoffen uit te sluiten die in synthetische producten worden aangetroffen. Overweeg een muurafwerking van bijvoorbeeld natuurlijke kleipleister waarbij ongebakken klei vermengd wordt met mineralen en natuurlijke pigmenten om een ​​duurzaam alternatief voor muurverf te creëren.

Als het gaat om textiel zoals gordijnen, stoffering of bed- en tafellinnen, geef dan prioriteit aan natuurlijke materialen gemaakt van hennep, een van de meest duurzame, snelgroeiende oude gewassen ter wereld; of linnen, een recyclebare grondstof gemaakt van glasvezel zonder afval.

En voor de avonturiers creëert een nieuwe generatie ontwerpers woondecoratie producten met behulp van innovatieve, milieuvriendelijke materialen, zoals lampen die op bestelling worden gekweekt met behulp van mycelium, de eindeloos hernieuwbare wortelvezels van paddenstoelen.

Afval verminderen

Velen van ons hergebruiken en recyclen. Het is steeds meer mainstream geworden om prioriteit te geven aan het kopen van vintage en tweedehands in alles, van mode tot huishoudelijke artikelen. Houd rekening met deze milieuvriendelijke filosofie bij het maken van keuzes rond renovatie en inrichting.

Als je een huis of appartement renoveert, loop dan door elke centimeter van de ruimte met het oog op wat er kan worden opgeslagen, bewaard en hersteld, in plaats van alles meteen nieuw te kopen. Door de lagen van eerdere renovaties weg te pellen, kunnen originele kenmerken zoals zichtbare baksteen of freeswerk worden onthuld die een hoop karakter aan de ruimte kunnen geven. Refinish in plaats van oude hardhouten vloeren te vervangen, of als ze te beschadigd zijn, overweeg dan om ze te verven voor een Scandinavisch geïnspireerde look.

het renoveren met duurzaamheid in het achterhoofd

Houd er bij het werken met een aannemer rekening mee dat het meestal meer werk is om een ​​huis te restaureren dan om een ​​nieuw huis te bouwen. Zorg er dus voor dat je op zoek gaat naar een professional die jouw waarden op het gebied van duurzaamheid deelt en wees niet bang om te pleiten voor wat jij wil.

Als je het renovatiewerk zelf doet, daag jezelf dan uit om zoveel mogelijk hergebruikte materialen te kopen voordat je iets koopt. Als het op interieur aankomt, evalueer dan wat je al hebt voordat je iets nieuws koopt. Verplaats en herstel dingen… en probeer bij alles vanuit duurzaamheid te denken!

Lees ook: Renoveer je huis in 7 simpele stappen

Previous «
Next »