• Homepage
  • >
  • Blog
  • >
  • Duurzame oplossingen voor houtvezel en zaagsel in de bouw

Duurzame oplossingen voor houtvezel en zaagsel in de bouw

  • Klusjes
  • juni 25, 2020
  • Comments Off
zaagsel

De afgelopen decennia zijn er in de bouwsector steeds meer verduurzamingsmaatregelen toegepast. Denk aan het gebruik van duurzaam hout, zonnepanelen, vernieuwende kunststoffen die beter isoleren en HR+++ glas. Veel mensen weten niet dat dat al meer dan zestig jaar ook houtvezel & zaagsel in de bouw duurzaam worden ingezet. Restanten houtvezel & zaagsel zijn namelijk prima te recyclen en hebben als restproduct verschillende voordelen te bieden. Waar komen de houtresten en het zaagsel vandaan?Welke voordelen hebben deze restproducten? Hoe gaat het recyclen van houtvezels en zaagsel in zijn werk? Waarvoor worden deze materialen als recyclingsproducten gebruikt?

Herkomst van houtvezel & zaagsel

In de bouwsector wordt veel hout gebruikt. En dat levert mogelijkheden genoeg op om restanten houtvezels, houtkrullen en zaagsel op te halen. Denk aan fabrieken waar kozijnen gemaakt worden en aan bouwbedrijven. Zaagsel, houtstof en houtvezels komen ook volop uit de meubelindustrie. En zo zijn er nog meer bedrijven in de houtverwerkende industrie die hun zaagsel en houtvezels graag afstaan aan recyclingsbedrijven.

De voordelen van recycling van houtresten

Voor bouwbedrijven, meubelmakers en kozijnenfabrieken zelf is het doorverkopen van hun houtvezels en zaagsel om twee redenen voordelig. Ten eerste komen ze zo gemakkelijk van hun restmateriaal af en blijft hun fabriek of loods schoon en opgeruimd. In de tweede plaats is het een voordeel dat ze hiervoor zelf niet hoeven doen: feitelijk zorgt het bedrijf dat de de houtresten ophaalt voor de afvoer. Voor alle betrokken partijen en voor het milieu is, dat is het derde pluspunt van houtrestenafvoer, de recycling ideaal. He houtafval, zaagsel en houtstof wordt niet weggegooid, maar krijgt een nuttige, tweede bestemming.

Het recyclingsproces: hoe verloopt het verwerken van houtvezels voor hergebruik?

De houtrestanten worden door een recyclingsbedrijf met vrachtwagens bij de houtbedrijven opgehaald. Hier wordt het restmateriaal gezeefd op grootte. Een verwerkingsbedrijf kiest doorgaans voor drie soorten houtresten: de grootste restanten (houtvezels), verder zaagsel en ten slotte de kleinste resten: houtstof.

Het hergebruik van zaagsel en houtvezels

Na de verwerking worden het zaagsel en de houtvezels hergebruikt in de veehouderij. Daar dienen ze als veilige, schone bacteriewerende bodembedekking voor in stallen. Kippenstallen, paardenstallen, maar ook caviahokken, konijnenhokken, bloementuinen, wandelpaden kunnen er prima mee bedekt worden. Het materiaal is droog en kan ook ingezet worden als alternatief product voor krijt en kalk. Het fijnste houtstof wordt hergebruikt binnen de houtindustrie, onder meer om te gebruiken als basismateriaal voor haardhoutblokken.

Previous «
Next »