Waarom kiezen voor plexiglas in plaats van echt glas?

  • Klusjes
  • augustus 8, 2022
  • Comments Off

Plexiglas is een stevige, transparante kunststof gemaakt van polymethylmethacrylaat, of een transparante acryl kunststof die vaak wordt gebruikt in plaats van glas. Plexiglas heeft namelijk allerlei voordelen en wordt steeds vaker gebruikt in plaats van glas. Ben jij benieuwd waarom steeds meer mensen dit doen en of het voor jou ook verstandig is om plexiglas platen op maat te kopen? Lees dan snel verder!

Tegenwoordig wordt plexiglas al geruime tijd veel gebruikt in woninginrichting, voornamelijk vanwege de sterkte van het materiaal en de breukvastheid; waardoor het veiliger is om te gebruiken. Hoewel sterkte een sleutelfactor is bij het gebruik van plexiglas, is het materiaal ook ongelooflijk flexibel en lichter dan glas. Al deze factoren, met name de veiligheid en het gewicht van plexiglas, maken het een goede vervanging van glas.

Glas heeft de neiging minder te kosten dan plexiglas en kan (nog) makkelijker te recyclen zijn. Maar de voordelen van plexiglas, sterker, breukvaster en bestand tegen de elementen, zijn ondertussen veel groter. De prijzen zijn niet alleen afhankelijk van de grootte en dikte, maar ook van extra functies zoals UV-bescherming en verblindings reducerende coatings. 

Glazen oppervlakken reflecteren meer licht dan plexiglas en dit kan soms ongewenste schittering of reflecties veroorzaken. Dat is een van de redenen dat veel aquaria tegenwoordig ook van plexiglas zijn, naast de sterkte. Glas heeft ongeveer twee keer de dichtheid van plexiglas; een plaat plexiglas weegt minder dan een plaat glas van dezelfde afmetingen, dus een ander voordeel is een eenvoudigere hantering en lagere verzendkosten. Glas kan echter vele malen goedkoop worden gerecycled. Plexiglas (omdat er petrochemicaliën bij komen kijken) is moeilijker, en dus duurder, te recyclen, maar ook hier zien we dat de wetenschap met nieuwe oplossingen komt en het zal niet lang meer duren voordat dit recyclen ook goedkoper kan.

Met behulp van een haardroger of, beter nog, een, kun je plexiglas buigen om thuis aangepaste vormen te maken. Glas buigen is thuis niet mogelijk: het vereist temperaturen van veel meer dan 140 graden en kan alleen in fabrieken met ovens worden gedaan.

Plexiglas is verkrijgbaar in tal van zowel dekkende als doorschijnende kleuren, terwijl normaal glas slechts in een beperkt aantal tinten verkrijgbaar is. Andere glasopties zijn gelakt glas en zogenaamd glas-in-lood. Glas-in-lood is er in een enorm scala aan kleuren, maar is alleen verkrijgbaar in kleine platen voor gebruik in glas-in-loodramen. Plexiglas geeft je dus veel meer opties om uit te kiezen qua kleur en tint!

Previous «
Next »