• Homepage
 • >
 • Blog
 • >
 • Waar moet ik op letten bij het inschakelen van een goede elektricien?

Waar moet ik op letten bij het inschakelen van een goede elektricien?

 • rogier
 • september 22, 2022
 • Comments Off
Een goede elektricien

Aangezien de meesten van ons geen of weinig verstand hebben van elektra, is het verstandig om een erkende elektricien in de arm te nemen bij elektra werkzaamheden in huis. Bijvoorbeeld wanneer er elektra moet worden aangelegd, of er reparaties moeten worden gedaan. Je kunt een elektricien inhuren voor een simpel klusje zoals een te verplaatsen stopcontact, maar ook voor het aanleggen van een geheel nieuw systeem. We zetten daarom eerst de werkzaamheden elektricien voor je op een rijtje.

Wat doet een elektricien?

De werkzaamheden elektricien zijn zoals gezegd zeer uiteenlopend. Een erkende elektricien heeft theoretische kennis en praktijkervaring en is goed verzekerd. Zo ben ook jij verzekerd tegen ongelukjes tijdens de werkzaamheden elektricien. Door de mogelijkheid om een erkende elektricien snel op te roepen, kun je voor zowel onderhoud als spoedreparaties terecht. Enige werkzaamheden elektricien:

 • Het vervangen van de zekeringskast.
 • Het opsporen en verhelpen van problemen in de elektra van je woning.
 • Het repareren van de aardlekschakelaar en het aarden van poorten.
 • Gedeeltelijke of volledige herbedrading in je woning.
 • Het installeren en repareren van verlichting in huis, buiten, in de tuin en noodverlichting.
 • Het plaatsen van extra stopcontacten, elektrische kachels, airconditioners en andere elektrische inbouwapparaten.
 • Het keuren van installaties voor de inboedel- of brandverzekering.

Antwoord op de vraag: ‘Wat doet een elektricien?’ is niet in een paar zinnen te geven. Dit zijn slechts enkele werkzaamheden van een erkende elektricien. Er zijn hiernaast nog tal van specifieke gevallen waarin een goede elektricien je van dienst kan zijn.

Hoe vind ik een betrouwbare elektricien?

Misschien wel de belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen is: ‘Hoe vind ik een betrouwbare elektricien?’. Ten slotte is het werken met elektra niet zonder gevaar. Een erkende elektricien is aangesloten bij een vakvereniging zoals SEI of UNETO-VNI. Deze vakbond controleert zijn leden op betrouwbaarheid, kwaliteit, veiligheid en duurzaamheid. Voldoen de leden niet meer aan de eisen van de vakbond, dan mogen ze zichzelf geen erkend elektricien meer noemen. Naast deze certificering kun je zelf ook op een aantal zaken letten voor het antwoord op de vraag: ‘Hoe vind ik een betrouwbare elektricien?’. De belangrijkste punten waaraan een goede elektricien moet voldoen, zetten we dan ook voor je onder elkaar:

 • Een erkende elektricien werkt met veilige materialen.
 • Kies een goede elektricien die goed opgeleid is en erkend is door de brancheorganisatie.
 • De voorrijkosten elektricien verschillen niet alleen per bedrijf, maar ook per afstand. Een elektricien in de buurt is over het algemeen minder duur dan wanneer hij ver moet rijden.
 • Let op de kosten elektricien. Dit is het uurtarief elektricien, maar daar komen ook nog de materialen en voorrijkosten van de elektricien bij.
 • Een goede elektricien is verzekerd, waardoor hij zichzelf en jouw indekt tegen onverhoopte ongevallen tijdens zijn werk.
 • Let op de garantie of servicegarantie wanneer je een elektricien inschakelen gaat.
 • Kies niet de eerste de beste elektricien in de buurt, maar vergelijk kosten van diverse werklui.
 • Lees recensies of vraag referenties op van eerdere opdrachtgevers van een elektricien. Zo kom je erachter hoe eerdere klanten het hebben ervaren om met deze elektricien te werken.

Natuurlijk ben je ook benieuwd naar de kosten elektricien. In de volgende alinea geven we je antwoord op de vraag: ‘Wat kost een erkend elektricien?’.

Wat kost een elektricien?

Wie zich afvraagt: ‘Wat kost een elektricien?’ moet weten dat er een groot verschil is tussen een goedkope klusjesman zonder papieren en het uurtarief elektricien met erkend diploma. Een betere vraag zou dan ook zijn: ‘Wat kost een erkend elektricien?’. De kosten elektricien hangen af van het uurloon, de materiaalkosten en de voorrijkosten. Wil je een elektricien inschakelen voor een groot project, dan is het vaak mogelijk om een totaalprijs af te spreken. Om een indicatie te krijgen van de kosten elektricien, zetten we hier de kosten waaruit de prijs is opgebouwd onder elkaar.

Wat kost een elektricien per uur?

Het uurtarief elektricien vormt het grootste deel van de totale kosten. Hoewel we soms de vraag krijgen: ‘Wat kost een elektricien per uur zwart?’ is het toch echt aan te raden een goede elektricien met de nodige papieren in te schakelen. Hiermee voorkom je een hoop problemen achteraf, zoals het niet goed verrichten van werkzaamheden waardoor er later reparaties nodig zijn. Maar ook het ontbreken van een verzekering kan ervoor zorgen dat je in een lastig parket terechtkomt.

Het uurtarief elektricien zzp ligt tussen de € 35,- en € 45,-. Dit is een klein gecertificeerd bedrijf of een eenmanszaak. Een MKB’er rekent vaak tussen de € 45,- en € 70,-. Hierbij gaat het om een groot gecertificeerd bedrijf. De onderlinge verschillen komen bijvoorbeeld doordat een beginnend elektricien iets minder zal vragen, waar een vakman met jarenlange ervaring een hoger uurloon vraagt. Het verschil tussen de prijzen van een ZZP’er en een groot elektriciensbedrijf komt doordat de laatste werkgeverslasten en winstopslagen doorrekent.

Wat kost een elektricien qua materialen?

De materialen die een elektricien gebruikt tijdens zijn werkzaamheden, bedragen meestal 40% van de kostprijs. Het uurloon van een goede elektricien bedraagt 60% van de totale prijs. Dit zijn gemiddelde kosten, want ook materialen verschillen onderling soms flink in prijs. Wel zal het doorgaans goedkoper zijn om materialen via de elektricien te kopen, omdat de btw dan 6% in plaats van 21% in de winkel bedraagt. Soms kan de elektricien je een extra korting bieden bij volledige installaties of grote projecten, waardoor de prijs tot wel 10% met de normale verkoopprijs kan verschillen. Houd qua materialen ook rekening met extra werkzaamheden waar materiaal voor nodig is. Zo kan een elektricien ook draden wegwerken in de muren, maar hiervoor moet hij muren frezen en afwerken.

Wat zijn voorrijkosten?

De laatste kosten elektricien waar je rekening mee moet houden, zijn de voorrijkosten. Dit zijn de kosten die de elektricien rekent voor het rijden naar jouw huis. De voorrijkosten elektricien horen eigenlijk bij het uurtarief, maar worden in offertes apart gespecificeerd, omdat ze al in rekening worden gebracht voordat de eigenlijke werkzaamheden zijn begonnen. Soms rekent een elektricien uit de buurt overigens helemaal geen voorrijkosten: let hier dus op tijdens het vergelijken van elektriciens.

Kosten voor een elektricien vergelijken

Een elektricien inhuren hoeft niet veel geld te kosten. Ben je niet alleen op zoek naar een goede elektricien, maar ook naar de voordeligste optie? Dan is het raadzaam de kosten voor een elektricien te vergelijken. Dit kan per project, waardoor je uurtarieven maar ook totaalprijzen kunt vergelijken: sommige elektriciens bieden een totaalprijs aan die bij grotere projecten aanzienlijk goedkoper kan zijn. Zo is een elektricien inhuren niet alleen veilig, maar ook betaalbaar. Ga niet zelf aan de slag met elektrische problemen in huis, maar ga een elektricien inhuren wanneer je merkt dat er iets mis is met de elektra.

Previous «
Next »