Wat heb je nodig voor  een goede en veilige opslag van jouw bouwmaterialen?

  • Klusjes
  • september 28, 2022
  • Comments Off
opslag bouwmaterialen

De efficiëntie van materiaalopslag is vooral van cruciaal belang in de bouwsector. Er zijn veel zware en temperatuurgevoelige materialen waarmee je rekening moet houden, en er kunnen zich altijd zaken als schade en diefstal voordoen. Elke aannemer kan moeilijkheden ondervinden bij het veilig bewaren van dergelijke materialen. Of het nu gaat om hout, bakstenen, glas of chemicaliën, elk materiaal vereist verschillende opslag- en behandelingsmethoden om zijn bruikbaarheid te behouden en verlies te voorkomen.

Als je een bouwbedrijf runt, moet je leren hoe je verschillende materialen op bouwplaatsen op de juiste manier kunt opslaan en beheren. Hier zijn enkele veiligheidstips waarmee je rekening moet houden bij het hanteren en opslaan van bouwmaterialen.

Vermijd het stapelen van vaten

Het is geen goed idee om vaten op elkaar te stapelen, omdat ze instabiel kunnen worden, beschadigd kunnen raken of kunnen gaan lekken. Gebruik in plaats daarvan europallets of houten planken tussen elke laag. Probeer dit om te zien hoeveel stabieler de vaten worden als ze op één plek worden bewaard.

Gebruik gespecialiseerde materiaalrekken

Bouwbenodigdheden worden doorgaans op rekken bewaard en beveiligd door ze te stapelen. Deze techniek is bedoeld om te voorkomen dat ze wegglijden, vallen of instorten. Daarom moeten jouw bouwmaterialen op gespecialiseerde materiaalrekken worden geplaatst. Het is bijvoorbeeld onmogelijk om zakken op glas te stapelen. De beste aanpak is om een ​​geschikt opslagrek te kiezen voor elk type materiaal dat in jouw magazijn wordt bewaard.

Ken de gewichtslimieten van elk materiaal

Alle materialen hebben een gewichtslimiet en het is jouw verantwoordelijkheid om erachter te komen wat dat is. Als je dit niet doet, kan dit leiden tot een hele reeks onnodige problemen. Hoe verleidelijk het ook mag lijken, overschrijd nooit de aangegeven gewichtsbeperking van een opslagruimte. Het is het beste om opbergrekken te kiezen die zijn gemaakt van massief staal met gewichtsbeperkingen die het gewicht van de materialen die je erop wilt opslaan ver overtreffen.

Gebruik de juiste apparatuur

Een manier om jouw magazijn zeer efficiënt te laten werken, is door over de juiste gereedschappen te beschikken. Het is duidelijk dat het niet gemakkelijk is om elke taak uit te voeren zonder de juiste apparatuur. Evenzo kan het gebruik van het juiste gereedschap voor de klus bijvoorbeeld jouw rug sparen. Probeer daarom te overwegen of u vrachtwagens, karren, takels, dolly’s of vorkheftrucks nodig hebt bij het hanteren of vervoeren van materialen.

Selecteer zorgvuldig een opslagruimte

Slechte behandeling en opslag kan de kwaliteit van bouwmaterialen en uitrusting aantasten. Om schade te voorkomen, moet je ervoor zorgen dat elk materiaal goed wordt beschermd, op de juiste manier wordt opgeslagen en op de juiste manier wordt behandeld. Het hebben van geschikte opslagopties kan het hanteren van materialen tijdens de duur van een project vergemakkelijken.

Neem als voorbeeld ontvlambare vloeistoffen. Dergelijke stoffen hebben geschikte opslagcontainers nodig om verdamping emissies te beperken en eventuele lekken te voorkomen. Daarom moet je de juiste opslagtanks hebben om de veiligheid te garanderen. Als je er momenteel geen hebt, zijn er veel gebruikte tanks te koop die aan jouw opslag behoeften kunnen voldoen en aan de specificaties voldoen. Afgezien van deze, zijn er nog andere dingen die u in gedachten moet houden:

– Houd rekening met het weer. Sommige benodigdheden kunnen buiten worden opgeslagen, terwijl andere altijd binnen moeten worden bewaard

– Sorteer materialen bij aankomst. Categoriseer artikelen op basis van hun gebruiksfrequentie

– Zorg voor een specifieke ruimte voor afvalmaterialen zoals metaal, gipsplaat en hout

Previous «
Next »