Verbouwen wordt steeds moeilijker door schaarste aan bouwmaterialen

  • rogier
  • september 20, 2021
  • Comments Off

Veel mensen die een nieuwe badkamer willen plaatsen, een bouwproject financieren willen zoals een nokverhoging of hun woning willen renoveren, zijn er inmiddels al achter gekomen. Er is sprake van een groeiende schaarste bouwmaterialen, zoals een hout tekort en een tekort aan materialen als staal en kunststof. En door dit tekort aan bouwmaterialen zijn de prijzen bouwmaterialen in slechts enkele jaren tijd met percentage van 20 tot soms wel 40 procent gestegen. Dit kan het lastig maken om jouw bouwproject te financieren.

De invloed van de coronacrisis, rente en het woninggebrek op het tekort aan bouwmaterialen

Een belangrijke oorzaak van de grote vraag naar bouwmaterialen en het hout tekort en staal tekort, is de coronapandemie. De verwachting was aanvankelijk dat de coronacrisis de huizenmarkt wat zou afkoelen, maar dat is niet gebeurt. Veel mensen zijn door de crisis meer thuis gaan werken, wat een impuls heeft gegeven aan verbouwingen van woningen. Wie thuis werkt, wil natuurlijk wel een goed thuiskantoor hebben. En dat betekent verbouwen, een groeiende vaag naar materialen en dientengevolge een fikse stijging prijzen bouwmaterialen.
Verder speelt een rol dat de rentes bij banken momenteel laag liggen en ook de hypotheekrente laag is. Hierdoor investeren veel mensen liever hun geld in een verbouwing, zoals een nieuwe badkamer, en kunnen ze door de lage hypotheekrente vaker dan ooit bouwproject financieren en vanuit een bouwhypotheek of via de overwaarde van hun woning. Een gevolg hiervan is natuurlijk wel een groeiende schaarste bouwmaterialen en, door hout tekort en staal tekort, toenemende prijzen.

Wie betaalt er voor de toegenomen kosten?

Feitelijk is het zo dat bouwbedrijven en ondernemingen die bouwmaterialen verkopen, hun prijzen flink kunnen ophogen omdat de vraag ondanks de prijsstijgingen niet afneemt. De klant betaalt immers toch wel? Volgens specialisten die de kosten van bouwmaterialen onderzocht hebben, is er sprake van een kostengroei voor bouwmaterialen van bijna 40 procent in vijf jaar tijd. Dat zijn natuurlijk ongekende groeipercentages. Maar wie draaier er voor deze kosten op? Als het om enkele procenten kostengroei gaat en een klus al is aangenomen, is de aannemer degene die voor de prijsstijging opdraait. Maar over het geheel genomen zijn het toch de opdrachtgevers, particulieren en bedrijven die willen verbouwen, die de hun hand dieper in de buidel moeten steken om hun project gefinancierd te krijgen. Dus wil je een nieuwe badkamer of een ander bouwproject financieren? Dan ben jij helaas degene die opdraait voor het tekort aan bouwmaterialen…

Previous «
Next »