Perfect en strak een laminaatvloer leggen

  • rogier
  • juli 12, 2019
  • Comments Off
laminaat kopen en laten leggen

Een vloer bepaalt voor een groot deel hoe je kamer eruit ziet. Een nieuwe laminaatvloer leggen geeft direct een groots resultaat en laat je kamer er weer als nieuw uitzien.

Een laminaatvloer met hobbels en kieren geeft echter veel ergernissen. Daarom geven we je hier tips hoe je perfect strak laminaat kunt leggen.

Voorbereiding

De voorbereiding voor het laminaat leggen begint al een paar dagen van tevoren. Laat het laminaat in de verpakking acclimatiseren in de ruimte waar je het wilt leggen. Doe dit minimaal 48 uur voordat je de laminaatvloer gaat leggen.

Begin met het leggen van een ondervloer. De ondervloer die je nodig hebt is afhankelijk van de ondergrond. Er zijn ondervloeren voor hout en beton en ondervloeren die extra geluiddempend zijn, of geschikt voor vloerverwarming. 

De ondergrond moet vlak, egaal en sterk zijn. Grote oppervlakteverschillen moet je voor het leggen van de ondervloer afslijpen of plamuren. Heeft je ondergrond veel oneffenheden? Kies hier dan een speciale ondervloer voor die egaliserend werkt.

Bij sommige minerale ondergronden, zoals bijvoorbeeld cement, kun je last hebben van opstijgend vocht. Leg hier dan eerst een dampdichte folie op en leg daarna de ondervloer. De naden van de folie moeten ook afgeplakt worden met speciale tape.

Laminaatvloer leggen

Het mooiste is om een paar pakken tegelijk te openen en planken door elkaar te gebruiken. Zo krijg je een levendig effect en worden de stroken goed verdeeld over de kamer.

Begin bij het laminaat leggen in de rechterhoek aan de lange wand van de kamer. Gebruik speciale afstandshouders zodat je ongeveer 1 cm ruimte overhoudt rondom. Zo kan het laminaat goed werken.

Meet de lengte van de laatste strook laminaat goed op en teken hem af. Zaag de strook mooi recht af en begin de nieuwe baan met het stuk dat je overhoudt. Kliklaminaat heeft een speciaal kliksysteem. De planken kun je het beste aandrukken met een stuk hout of aanslagblok.

Bij de laatste rij teken je de planken ook in de breedte af en zorg je dat je hier ook 1 cm overhoudt tot aan de muur. Ook als je uitsparingen uit een plank voor leidingen moet zagen, moet je deze extra ruimte openhouden.

Afwerking

Na het leggen van het laminaat werk je de randen af met plinten. Er zijn veel verschillende soorten plinten, met elk hun eigen bevestigingssysteem. Zorg in elk geval dat ze breed genoeg zijn om de open ruimte tussen muur en vloer af te dekken.

Laminaat kun je met wat tijd en geduld prima zelf leggen, maar je kunt natuurlijk ook laminaat kopen en laten leggen door een vakman. Dan ben je zeker van een perfect resultaat.

Previous «
Next »