• Homepage
  • >
  • Blog
  • >
  • Tocht voorkomen door naden en kieren te dichten

Tocht voorkomen door naden en kieren te dichten

  • rogier
  • juli 5, 2021
  • Comments Off
tocht-in-huis

Toch in je huis geeft niet alleen een heel vervelende trek in huis, maar zorgt ook voor ontzettend veel energieverlies. Door allerlei kieren en naden kan er namelijk warmte uit je woning ontsnappen. Hierdoor betaal je uiteindelijk veel te veel voor de opwarming van je huis. Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen om tocht en warmteverlies te voorkomen. Belangrijk is om goed te kijken op welke plaatsen nu tocht ontstaat. Vervolgens kun je aan de slag met het doeltreffend aanpakken van al dit soort plekken in huis, onder meer via gordijnen ophangen en het dichten van gaten.

Wat is tocht en hoe voorkom ik het?

Tocht is een koele windstroom die ontstaat op allerlei plaatsen waar wind van buitenaf je huis in komt. Het kan bijvoorbeeld gaan om koude lucht die via een raam aan de voorkant naar binnenkomt en via de achterdeur weer naar buiten wordt gezogen. Hierdoor ontstaat een minder prettig leefklimaat. Tocht kan ook optreden via allerlei naden, kiertjes en andere openingen, zoals bijvoorbeeld een openstaande brievenbus. Andere veel voorkomende plekken waar tocht doorheen kan komen zijn onder meer de dakbedekking, het kruipluik, de onderkant van deuren en bij gaten in de vloer of muur. Ook bij een slaapkamer verbouwen kan het voorkomen dat de muren en de vloer niet helemaal op elkaar aansluiten. Als er nog kieren aanwezig zijn, kun je ze het beste gelijk even dichtmaken. Dat ziet er ook fraaier uit. Om te zorgen voor meer comfort in huis, kun je deze openingen dus het beste flink aanpakken.

Het sluiten van kieren en naden

Je doet er goed aan om zoveel mogelijk tochtplekken af te dichten. Kies hierbij altijd voor een methode die past bij de locatie. Zo kun je kieren in de muur of naast raamkozijnen het beste opvullen met kit of specie. De brievenbus moet natuurlijk niet hermetisch gesloten worden en dus kun je hier het beste kiezen voor een borstel die je eenvoudig aan de binnenkant monteert. Zo blijft koude lucht zo veel mogelijk buiten, terwijl de post er gewoon doorheen kan. Soortgelijke borstels en tochtstrips zijn er ook voor aan de onderkant van je deuren en ramen. Bij ramen waar tocht langs komt, kun je natuurlijk ook gewoon gordijnen ophangen. Dit houdt de kou buiten en ziet er ook nog eens prachtig uit!

Previous «
Next »