3 manieren van gordijnen ophangen

  • Klusjes
  • januari 13, 2021
  • Comments Off
gordijnen ophangen

Nu het buiten vroeg donker is, zijn gordijnen extra waardevol. Ze maken de woonkamer warmer door de isolerende werking en geven voldoende privacy. Daarnaast kun je met gordijnen een bepaalde sfeer aan de kamer geven, door de kleur of door de stofvariant. Maar hoe hang je die gordijnen eigenlijk op?

Aan een roede

Gordijnen aan een roede hebben meestal lussen. Deze worden aan de bovenkant aan de gordijnen bevestigd en zijn groot genoeg om de roede (een stang) er doorheen te kunnen leiden. Een tunnel aan de bovenkant van de gordijnen geeft hetzelfde effect. Aan beide uiteinde van de roede is veelal een sierlijke knop of ornament te vinden. De roede wordt aan het plafond of aan de muur bevestigd. 

Aan een gordijnrail

Ook een gordijnrail kun je zowel aan het plafond als aan de muur schroeven. Door oogjes aan een rail te schuiven ontstaat een systeem waaraan je gordijnen kunt hangen. Voor deze variant heb je gordijnhaken nodig. Een voordeel ten opzichte van een roede is dat je eenvoudiger met bochten kunt werken. Ook voor mensen die een gordijn tot aan het plafond wensen is een rail een uitkomst. Een nadeel: de gordijnen moeten met haken worden geplooid en dat is een klusje waar je je even in moet verdiepen. 

Roede én rail

Een combinatie tussen een gordijnrail en gordijnroede is de railroede. Dit ziet eruit als een roede: een stang die je aan de muur of het plafond bevestigd. Het verschil met een gewone roede is dat je hier ook oogjes aan kunt hangen. Met dezelfde gordijnhaken als hierboven kun je een gordijn aan de railroede ophangen. Deze variant heeft een sierlijk effect en heeft de beste eigenschappen van zowel de rail als de roede. Welke variant je kiest, geeft aan hoe de gordijnen ‘ophangklaar’ gemaakt moeten worden. Zie je tegen dit klusje op? Er is vast iemand die je voor een kleine vergoeding wil helpen. 

Previous «
Next »