De voordelen van een elektrisch huis

  • rogier
  • februari 3, 2023
  • Comments Off
De voordelen van een elektrisch huis

De meeste huizen gebruiken tegenwoordig gas en elektriciteit als de twee belangrijkste energiebronnen voor verwarming, verlichting, koeling en koken. Als je een nieuw huis bouwt, of je oude huis verbouwt, kan het lastig zijn om te beslissen welke stroombron je moet gebruiken. Het hebben van een volledig elektrisch huis heeft een behoorlijk aantal voor- en nadelen, die je moet afwegen voordat je beslist wat je wil.

Een volledig elektrisch huis vormt geen risico op koolmonoxidevergiftiging en gasexplosies. Het vermindert ook de ecologische voetafdruk van het huis. Het is veiliger voor gebruik binnenshuis en goed voor het milieu. Energierekeningen kunnen echter duur zijn en stroomuitval kan problematischer zijn. In deze blog bespreken we alle voor- en nadelen van een volledig elektrisch huis, zodat je weloverwogen de beslissing kunt nemen.

Elektrische huizen zijn veiliger

Je kunt een elektrische versie vinden voor vrijwel elk huishoudapparaat dat je maar kunt bedenken. Ze hebben geen extra brandstofbron nodig, waardoor ze gemakkelijker te installeren en te gebruiken zijn. Er zijn echter meer redenen waarom een ​​volledig elektrisch huis een goede keuze is. Elektrische apparaten in woningen elimineren het risico op gaslekken, wat kan leiden tot explosies. Gaslekken kunnen lange tijd onopgemerkt blijven in huizen waar bewoners een slecht reukvermogen hebben en geen koolmonoxidemelders hebben.

Hoewel alle energiebronnen risico’s met zich meebrengen, hebben fabrikanten van moderne elektrische systemen enorme stappen genomen om de risico’s van hun apparaten te beperken. Ze hebben veel veiligheidsvoorzieningen, variërend van overspanningsbeveiliging en stroomonderbrekers tot zekeringen en automatische schakelaars. Aardgastoestellen hebben ook ingebouwde veiligheidsvoorzieningen, maar dat neemt niet alle mogelijke gevaren weg. Ze hebben open vuur dat kan leiden tot keukenbranden, en lekken kunnen leiden tot luchtvervuiling binnenshuis en, erger nog, explosies.

alles over een elektrisch huis

Alle elektrische huizen hebben een betere luchtkwaliteit binnenshuis

Luchtkwaliteit is van levensbelang voor een huishouden. Dit is een groot voordeel van een volledig elektrisch huis, omdat bij koken met elektriciteit geen verbrandingsproducten in de lucht komen. Gasgestookte apparaten dragen bij aan verhoogde stikstofdioxide-, koolmonoxide- en kooldioxide gassen in een binnenruimte. Dit zijn allemaal giftige gassen die de gezondheid van bewoners nadelig beïnvloeden, vooral in luchtdichte moderne woningen. Erger nog, deze gassen zijn geurloos, smaakloos en onzichtbaar. Ze zijn moeilijk te detecteren omdat ze zich ophopen in de lucht en in je longen terechtkomen.

Gemiddeld brengen mensen 90% van hun tijd binnenshuis door. Daarom is aandacht voor de luchtkwaliteit binnenshuis belangrijk om gezond te blijven. Een manier om dit te doen, is door over te stappen van het gebruik van apparaten die vervuilende stoffen afgeven naar schonere alternatieven die werken op elektriciteit. Ventilatie is ook erg belangrijk voor het verbeteren van de gezondheid en de kwaliteit van de binnenlucht. 

Elektrische apparaten maken het leven gemakkelijker met slimme functies

Technologie integreert naadloos met elektrische apparaten, wat leidt tot een betere controle over functies en een handiger gebruik. Zo zijn er slimme thermostaten die je kunt koppelen aan een smartphone om je verwarmingstoestellen en koelsystemen aan te sturen. Met een smartphone-app kun je op afstand de temperatuur van verschillende kamers of zelfs het water in je wasmachine wijzigen.

Terwijl je op weg naar huis bent, kun je zo de temperatuur van de woonkamer ook op specifieke niveaus instellen om het comfortabeler te maken als je thuis aankomt. Dit betekent dat je niet gedurende lange perioden hoge of koude temperaturen hoeft te doorstaan ​​terwijl je wacht tot het huis is opgewarmd of afgekoeld. Slimme functies zoals deze maken het leven een stuk comfortabeler.

voordelen van een elektrisch huis

Apparaten in alle elektrische huizen zijn stiller en mobieler

Als je stilte binnenshuis op prijs stelt, zul je het gebruik van de meeste elektrische apparaten waarderen. Ze zijn namelijk relatief stil en sommige zijn geruisloos. Je kunt in volledige stilte koken. Elektrische apparaten zijn ook handig om te verplaatsen. In grote restaurantkeukens is het gemakkelijker om elektrische fornuizen van de ene naar de andere locatie te verplaatsen, omdat ze overal kunnen functioneren waar een stopcontact is. Met hun complexe gasleidingen en slangen heb je niet de luxe om gaskooktoestellen verder dan een paar meter te verplaatsen.

Alle elektrische huizen dragen bij aan een veiligere omgeving

Het is algemeen bekend dat de planeet warmer wordt door de uitstoot van broeikasgassen. Organisaties wereldwijd roepen iedereen op om de CO2-uitstoot zoveel mogelijk te beperken. Alle huizen die elektriciteit verbruiken uit hernieuwbare bronnen, verbruiken niet zoveel fossiele brandstoffen als gas. Ze spelen een belangrijke rol bij het veiliger maken van de omgeving.

Je kunt ook de volledig elektrische huis infrastructuur combineren met zonne-energie en afscheid nemen van maandelijkse elektriciteitsrekeningen terwijl je nog meer bijdraagt ​​aan een beter milieu!

Previous «
Next »