Verven met de hand of met een verfspuit?

  • rogier
  • mei 4, 2022
  • Comments Off
met de hand of met een verfspuit Verven

Vroeger ben ik er wel eens ingetrapt: ik had een grote verfklus voor de boeg en toen ik zo’n typische verkoop presentatie in de late uurtjes op tv zag van een verfspuit, besloot ik om deze aan te schaffen en te proberen. De gedachte was ‘al kan ik maar 4 muren voor die 50 euro schilderen, dan is het me al waard. Uiteindelijk heb ik er nog geen kwart muur mee kunnen schilderen, voor deze verfspuit helemaal dicht slipte. Nooit meer aan gedacht, tot ik vorige week een vriend met een (goede) verfspuit aan het werk zag. Daar zaten echter ook genoeg nadelen aan. Tijd om dus eens te gaan kijken wat er beter werkt, handmatig schilderen met een kwast, of een verfspuit gebruiken.

Ten eerste denkt men vaak dat een verfspuit makkelijk is en snel werkt met goede resultaten, maar dat blijkt helemaal niet altijd zo te zijn. Je kunt hem ook verkeerd gebruiken en dan kun je te maken krijgen met strepen in de verf, of vlekken of het wordt geen mooie, gladde gelijke verflaag.

Voordelen vs nadelen

Voor mij wegen de nadelen zwaarder dan de voordelen, met name voor interieurprojecten. Je moet namelijk alles heel erg goed afplakken. Vernevelde verf richt een speciaal soort ravage aan. En het is niet alleen rommeliger, maar het opruimen is een stuk arbeidsintensiever. Voor interieurprojecten blijf ik bij het gebruik van een ouderwetse kwast en roller. 

Uiteindelijk denk ik dat een verfspuit erg handig kan zijn voor detailwerk zoals het schilderen van meubels, kasten, deuren, ingebouwde boekenkasten, enz. Maar ik denk dat als je een verfspuit wil gebruiken voor grote projecten binnen, je beter met een roller en kwast aan de gang kunt gaan.

Als je echter verfprojecten met een vlakke afwerking op buitenmuren hebt, kan een verfspuit wel handig zijn, evenals ook voor hekken, balustrades en tuinmeubilair. Nogmaals dit gaat vooral om buiten projecten. Voor binnen projecten is een verfspuit niet handig. Je moet namelijk echt alles afplakken en dan nog is het veel werk om alles weer op te ruimen. Wat dat betreft kies ik nog steeds voor verven met de hand, uiteindelijk scheelt het qua tijd niet veel met verven met een verfspuit.

Verven met de hand of met een verfspuit

Wil je aan de slag met een verfspuit, dan kan dat uiteraard. Tegenwoordig zijn er genoeg van goede kwaliteit op de markt. We raden je echter wel aan om reviews te lezen en niet voor de goedkoopste variant te gaan.

Previous «
Next »