• Homepage
  • >
  • Blog
  • >
  • Breng je energierekening omlaag met deze klusjes

Breng je energierekening omlaag met deze klusjes

  • rogier
  • december 5, 2020
  • Comments Off
Breng je energierekening omlaag

Een van de grootste kostenposten voor de huishoudelijke uitgaven is de energie. Gemiddeld geven we per jaar ongeveer € 2.000,- uit aan energie, in de vorm van bijvoorbeeld water, gas en elektriciteit. Om deze kosten te drukken zijn er verschillende opties, waaronder het energiezuinig maken van je huis. Soms kun je zelfs met simpele klusjes op de energie kosten besparen.

Energiekosten omlaag brengen

De meeste mensen denken dat ze alleen de maandlasten flink kunnen laten dalen met het optimaal isoleren van de woning, dubbel glas te vervangen door HR++ of triple glas, een zuinige HR-combi ketel, een zonneboiler of een hybride warmtepomp. Dat is zeker waar en dit is echt een overweging waard als energiezuinig verbouwen op de to-do-list staat. Hier hangt meestal ook wel een prijskaartje aan en daarom is het misschien een goed idee om hiervoor te kiezen als je kiest voor de optie verbouwing financieren.
Laten we eerst eens bij de kleine klusjes beginnen om al een bijdrage te leveren aan de energiekosten omlaag brengen. Kijk eerst eens of energie kosten besparen al een optie is met deze kleine aanpassingen.

Haal de tocht uit huis

Zorg dat de warmte in het huis blijft en niet door naden en kieren ontsnapt. Tochtstrippen aanbrengen is hiervoor een betaalbare en functionele oplossing. Door tochtstrippen aan te brengen kun je jaarlijks al tussen de € 20,- en € 35,- besparen.

Isoleer de radiator

Oude huizen zijn vaak nauwelijks geïsoleerd. De warmte van de radiator kan dus zo verdwijnen en dat is zonde. Breng een radiatorfolie op de achterkant van de radiator aan die tegen een buitenmuur is geplaatst. Zo weet je in ieder geval zeker dat de warmte naar jou toe komt en niet verdwijnt via de buitenmuur. En je bespaart hiermee nog eens zo’n € 20,- tot € 30,- per jaar.

Cv-leidingen isoleren

Isoleer ook de leidingen van de cv in onverwarmde ruimtes met isolatiekokers. Er kan dan minder warmte ontsnappen. Het bespaart niet veel (ongeveer € 1,60 per jaar), maar alles is meegenomen.

Een optimale thermostaat

Kies een slimme thermostaat, die je zo in kunt stellen dat er geen warmte verloren gaat als je bijvoorbeeld niet thuis bent of als je ligt te slapen. Hiermee kun je zo € 40,- besparen.

Bespaar water

Bespaar water op verschillende manieren. Neem een spaardouche en laat de kraan niet onnodig openstaan. Douche ook maximaal 5 minuten per keer.

Vervang de oude apparaten

Vervang oude huishoudelijke apparaten. De nieuwe A+++ apparaten zijn veel zuiniger. Ook de oude plasma tv’s gebruiken enorm veel energie. Gebruik de apparaten ook efficiënt.

Isoleren, gaten boren of rigoureus verbouwen?

Zo zie je dat je al energiekosten kunt besparen zonder energiezuinig verbouwen. Soms zijn kleine handelingen of nieuwe gaten boren om een zuinige tv op te hangen genoeg. Natuurlijk is een energiezuinige verbouwing financieren zeker het overwegen waard, net zoals het jaarlijks overstappen naar een andere energieleverancier met een goed aanbod.

Previous «
Next »