Tips voor het boren van een gat in de muur

  • rogier
  • mei 8, 2020
  • Comments Off
zelf gaten boren in beton

Iedere doe-het -zelver moet op een zeker moment eens een gat boren in de muur. Niet zo heel moeilijk kan je denken, tot je merkt dat het eindresultaat toch iets minder mooi is dan gedacht. Het juiste gereedschap is van belang. Maar ook de soort muur speelt een grote rol in hoe je gaat boren. Zo vergt boren in betonnen muur een andere aanpak dan boren in een houten muur.

Welke muur heb je mee te maken?

Het eerste wat je zal moeten nagaan is welke muur je een gat wil in boren. Zelf gaten boren in beton vergt een speciale boor. Zo kan je in een muur boren boren met een accuboor waar een betonboor is op vastgemaakt. Deze hebben een stompe kop die werkt als een beitel.

Hou rekening met waar je boort

Zitten er leidingen verborgen achter de muur of moet je boren dicht bij een stopcontact, dan kan dit leiden tot gevaarlijke situaties. Als je wil zelf gaten boren in beton, dan wil je immers geen waterleiding of elektriciteitskabels kapot maken. Hiervoor kan je gebruik maken van een leidingzoeker. Dit apparaat geeft aan wanneer er ijzerhoudend materiaal is verscholen achter de muur. Is alles gecontroleerd? Markeer dan de locaties op de muur met een potlood en dubbelcheck deze locatie om er zeker van te zijn dat je geen fouten maakt. Moet je twee gaten op gelijke hoogte maken, gebruik dan een waterpas voor een perfect resultaat.

Boren in betonnen muur

Vervolgens kan je in een muur boren boren met een accuboor. Sommige boren kun je instellen tot hoe diep je wil gaan boren. Kan je boor dit niet, dan kun je dit punt gaan markeren op je boor zelf. Dit kan je door tape te bevestigen op je boor. Een dieptestop voorkomt dat je plug helemaal in de muur verdwijnt.

Voer het gruis af

Waar het resultaat tussen een net afgewerkt en een slordig resultaat echt van afhangt is het afvoeren van het gruis tijdens het boren. Trek je boor met een laag toerental een aantal keer terug en zorg dat het gruis netjes uit het gat is. Dit kan bijvoorbeeld makkelijk met een stofzuiger.

Previous «
Next »