Multiplex is een alom bekende term. De meesten van ons hebben er wel eens iets mee gemaakt, omdat het een van de meest voorkomende materialen is die in de bouw gebruikt worden. De laatste jaren zie je steeds vaker de term ‘watervast multiplex’ voorbij komen, maar hoe watervast is dit plaat materiaal eigenlijk? Kun je dit voor alle mogelijke manieren voor buiten gebruiken? Hieronder gaan we daarop in, zodat je niet met het verkeerde idee buiten met multiplex aan de slag gaat.
Verlijmd multiplex
Watervast multiplex, ook wel WBP (Water Boiled Proof) of exterieur multiplex genoemd is multiplex die verlijmd is. Hierdoor moet het multiplex minimaal 72 uur in een kookproef kunnen doorbrengen. In die tijd mogen de verschillende lagen niet los van elkaar raken en dus niet gaan delamineren.
Onofficiële naam
WBP wordt ondertussen door veel mensen ook wel WaterBestendige Plaat genoemd. Dit is echter niet de officiële naam, omdat een plaat nooit helemaal permanent watervast is, ook al wordt dit type multiplex wel buiten gebruikt.
Het type verlijming is erg belangrijk bij watervast multiplex
Erg belangrijk bij watervast multiplex, of exterieur multiplex, is dat je kijkt naar de verlijming hiervan. Niet alle verlijmingen zijn namelijk geschikt voor buiten. Naast de verlijming zijn ook de houtsoort en hoe de multiplex plaat is opgebouwd erg belangrijk als het gaat over hoe deze buiten is toe te passen. Zo is bijvoorbeeld hardhout multiplex niet geschikt voor buiten, ook al is deze goed verlijmd. Hardhout mulitplex is daarentgen weer wel binnen te gebruiken op vochtige plekken.
Okoume multiplex
Voor exterieur wordt eigenlijk het meest Okoume hout voor multiplex gebruikt, dit wordt ook wel door-en-door multiplex genoemd. De lijm die hiervoor is gebruikt is speciaal ontwikkeld voor buiten en daarnaast zijn dit soort platen veel makkelijker glad te schilderen. Dit type multiplex is vaak al voorzien van een grondlaag verf, of een zogenaamde ‘paintfilm’. Deze laatste kan niet overschilderd worden.
Onderhoud van watervast multiplex
Voor buiten toepassingen moet je er echter wel rekening mee houden dat de lijm weliswaar beter bestendig is tegen vocht, maar nooit 100% vochtbestendig is. Afhankelijk van omgevingsfactoren kan WBP onder langere inwerking van vocht alsnog gaan delamineren. Bovendien is WBP altijd opgebouwd uit zachthout en dus onderhevig aan regulier verval van dit zachthout, wate en stuk sneller gebeurd dan bij de meeste hard hout soorten. Desalniettemin is dit een prima materiaal die voor vele jaren in een buiten situatie goed blijft, zeker wanneer men het materiaal regelmatig beschermd met verf of primer.