Zelf een wasbak aansluiten

  • Klusjes
  • januari 12, 2018
  • Comments Off

In de badkamer of op het toilet is vaak een wasbak aanwezig. Soms kan het nodig zijn, bijvoorbeeld bij een verbouwing van je badkamer om de wasbak te vervangen. Een aansluiting wasbak is niet zo heel erg moeilijk. Met een set steeksleutels en eventueel een waterpomptang kan je al heel ver komen met aansluiting wasbak.

Zelf een wasbak ophangen

Zelf een wasbak ophangen, kan het meeste werk zijn, vooral als deze opgehangen moet worden op een plek waar nog nooit eerder een wasbak heeft gehangen. Vervang je alleen een oude wasbak dan is het handig als je de oude draadstiften gewoon weer gebruikt. Draadstiften zijn de lange bouten, met plug, waaraan een wasbak hangt. Het kan natuurlijk ook zijn dat je de wasbak op een nieuwe plek hangt, of eventueel op dezelfde plek als de oude, maar dan hoger. Dan moet je zelf gaten in de muur boren voor de draadstiften. Verzeker jezelf wel eerst dat de wand sterk genoeg is om in te boren en het de wasbak kan dragen. Teken eerst de afstand tussen de twee gaten aan de hand van de achterkant van de wasbak en kijk of de gaten waterpas getekend staan. Ga nu boren, meestal zo’n 12-14 millimeter en bevestig de draadstiften in de wand. Nu kan je de wasbak ophangen aan de draadstiften en vastmaken met behulp van de bijgeleverde moeren.

Zelf een wasbak aansluiten

Het zelf een wasbak aansluiten, kan als de wasbak eenmaal hangt. Het aansluiten bestaat uit twee onderdelen, namelijk het plaatsen van een kraan en het plaatsen van de afvoer. Het is misschien handiger om te beginnen met de kraan, dan heb je nog geen last van de afvoer. In de wasbak zit een gat waar je de kraan inzet. Met een montageplaatje en een moer kan je deze vastzetten op de wasbak en sluit je op de bestaande watertoevoerleidingen de slangetjes naar de kraan. Een afvoerplug installeer je nu in het gat van de waterafvoer van de wasbak. Dit is de verbinding tussen wasbak en aansluiting van de sifon. Daarop sluit je nu de sifon. Er zijn verschillende soorten sifons in omloop van diverse materialen, kies dus de sifon die jij wenst. Zorg dat je de sifon en de leiding die naar de muur loopt met elkaar verbindt door pvc lijm te gebruiken. Nu kan je nog wat afwerken, zoals een randje kit spuiten tussen de muur en de wasbak.

Previous «
Next »