Hoe moet ik een inbouw vaatwasser plaatsen?

  • Klusjes
  • mei 17, 2017
  • Comments Off

Wat is er nou fijner dan dat je vaatwasser perfect past in je keuken zonder dat deze erg opvalt. Een simpele oplossing hiervoor is het plaatsen van een inbouw vaatwasser. Daarbij zijn er twee mogelijkheden, te weten een geïntegreerde of een geheel volledig geïntegreerde vaatwasser. De eerste geeft de mogelijkheid om de vaatwasser van buiten te bedien, terwijl bij de tweede optie achter de keukenkast is weggewerkt.

Stappenplan voor inbouw vaatwasser plaatsen

Een vaatwasser inbouwen is het meest makkelijk uit te voeren via een stappenplan. De inbouwvaatwasser plaatsen kan je zo stapsgewijs uitvoeren. De eerste stap die uitgevoerd moet worden is het opmeten van de lengte van de vaatwasser en vervolgens kijk je hoeveel ruimte er voor nodig is voor het plaatsen van een inbouw vaatwasser. Keukenkastjes en bijbehorende plinten dienen verwijderd te worden. De inbouw vaatwasser plaatsen doe je in deze ruimte die je hebt vrij gemaakt.

Sluit vaatwasser aan op lichte belastbare groep

Voor de inbouw vaatwasser plaatsen sluit je het stroom af en moet er een stopcontact op de muur gemonteerd worden. Deze dient ongeveer op 50 centimeter afstand geplaatst te worden van de plaats waar de vaatwasser komt. Een grijze buitenkabel onder de vloer bevestigen naar een niet te zwaar belastende groep is het volgende wat moet gebeuren. Sluit je de vaatwasser namelijk op een belastende groep aan, dan is de kans op kortsluiting zeer groot.

Montage stopcontact direct naast vaatwasser

De volgende stap voor de vaatwasser inbouwen is het afsluiten van het water. Vervolgens monteer je een muurplaat op ongeveer 70 cm hoogte. Van belang is dat de montage direct naast de vaatwasser gebeurd, maar niet aan dezelfde zijde als het stopcontact, maar juist aan de andere zijde. Van de bestaande waterleiding moet een aftakking aangelegd worden naar de muurplaat en moet de wasmachinekraan in de muurplaat gedraaid worden.

PVC-materiaal gebruikeninbouw vaatwasser plaatsen

Vervolgens heb je PVC-materiaal nodig voor het bevestigen van de sifon. Dit doe je door een aftakking te maken naar een al bestaande afvoer. De uitmonding hiervan moet ongeveer op een hoogte van 60 cm geplaatst worden. De rubberen overgangsring moet in de bovenzijde van de sifon gedrukt worden. De afvoerslang van de vaatwasser moet hier in gestoken worden. Daarna zaag je een frontpaneel uit een plaat multiplex nadat je de klep van de vaatwasser hebt opgemeten.

Inbouw vaatwasser plaatsen

De inbouw vaatwasser kan na al deze stappen nu daadwerkelijk plaatsvinden. Deze kan nu in de gecreëerde ruimte geplaatst worden. Eenmaal uitgevoerd dan dienen de passtukken en het frontpaneel in de grondverf gezet te worden. De passtukken worden licht opgeschuurd en alles wordt een keer of twee afgelakt. Wanneer alles is opgedroogd, dan kan je het frontpaneel gaan plaatsen. Deze bevestig je op de klep van de vaatwasser. Het apparaat dient op de plaats geschoven te worden en de waterslang moet op de kraan worden afgesloten. De afvoerslang sluit je aan op de afvoer en tenslotte steek je de stekker in het stopcontact. De inbouwvaatwasser plaatsen is nu succesvol gelukt.

Previous «
Next »