Welke verf is het beste voor buiten?

  • Klusjes
  • november 5, 2020
  • Comments Off
verf voor buiten

Op de vraag welke verf het beste is voor buiten is geen eenduidig antwoord te geven. Dat ligt namelijk aan het soort ondergrond en hoe die eraan toe is.  Daarnaast heeft verf nog veel andere eigenschappen, die deels ook te maken hebben met persoonlijke voorkeur. De één wil een vloeiende Flexa verf, de ander een wat stuggere verfsoort. Naast die persoonlijke voorkeuren ligt het dus ook erg aan wat je wil gaan verven en waar. Een betere vraag om mee te beginnen is dan ook, wat is een goede verf voor buiten te gebruiken in Nederland? Hier is het klimaat namelijk ontzettend wisselvallig, daarbij is de luchtvochtigheid erg hoog. Dit is een behoorlijke uitdaging voor de verffabrikanten. 

Twee soorten aflak

Het is erg afhankelijk van het project welke aflak je het beste kunt gebruiken. Over het algemeen zijn er 2 soorten aflak. Een aflak op PU basis en een aflak op SB basis. Een aflak op PU (polyurethaan) basis is een soort van kunsthars die de nodige weerstand kan bieden wanneer in de loop der jaren de laklaag slijt. Met een hoogkwalitatief product kun je het slijtageproces van de laklaag een stuk langer uitstellen.

Aflak op SB basis

Aflak op SB basis is een meer flexibele aflak, geschikt voor objecten waar veel krimp en uitzet plaatsvindt. Wij adviseren een buitenlak op siliconenbasis dan ook altijd aan bij oudere kozijnen en deuren. De levensduur van een gesiliconiseerde alkydhars is dan ook meestal extreem lang.

Grondstoffen

Om de beste aflak te maken voegen fabrikanten over het algemeen de beste en meest hoogwaardige grondstoffen toe. Vooral het bindmiddel is hierbij essentieel. Tegenwoordig bestaat er eigenlijk geen slechte aflak, verf of buitenverf meer. Helaas zijn de prijsverschillen wel enorm, dus let daar goed op.

De juiste verf bepalen

Bij het bepalen van de juiste verf voor jouw project, moet je kijken naar de houtsoort, de leeftijd van het hout, locatie en de gebruiker. De houtsoort is belangrijk omdat we een keuze moeten maken tussen een flexibele SB lak of een keiharde PU lak. Meestal raden we bij ouder en zachter hout dus een SB lak aan. Ook zijn de eindgebruikers belangrijk, zijn er huisdieren? Moeten de producten slijt en krasvast zijn? Is het begaande grond of 3 hoog? Staat het vol in de zon? 

Waaruit bestaat verf?

Een professionele verfsoort is opgebouwd uit bindmiddelen, oplosmiddelen, vulstoffen en extra stoffen. Met dit laatste bedoelen wes toffen die worden toegevoegd om een bepaald effect te bereiken, zoals sneldrogend, anti corrosie, anti schimmel, enzovoort. Al deze bouwstoffen hebben effect op de uiteindelijke verf. Laat je dan ook goed informeren welke het beste is voor jouw project.

Previous «
Next »