Wat voor klussen voer je uit met een afkortzaag?

  • Klusjes
  • april 30, 2020
  • Comments Off
afkortzagen

Een afkortzaag is een prachtig stuk gereedschap om in je klusruimte te hebben staan. Het is eigenlijk een verstelbare cirkelzaag die in een stevig frame gemonteerd is. Door de afkortzaag naar beneden (en naar voren) te bewegen kan je ontzettend nauwkeurig materialen afkorten of in stukken zagen.

Voor veel klusjes is een afkortzaag superieur aan een handzaag, decoupeerzaag of “vrije” cirkelzaag. Bij welke projectjes is deze zaag de perfecte tool?

Nauwkeurige zaagsnedes maken

Afkortzagen zijn zo populair onder klussers, omdat je er ontzettend nauwkeurig mee kunt werken. Bijna alle afkortzagen hebben tegenwoordig een ingebouwde laser, die werkt via het XPS-principe. Die laser werpt de schaduw van het zaagblad op je materiaal, waardoor je exact kunt zien waar de zaagsnede zal ontstaan. Tot op tientallen millimeters nauwkeurig werken is geen enkel probleem met deze machines.

Perfecte hoeken creëren

Wil je balken, latten of plinten onder een hoek van 45 of 60 graden zagen? Een afkortzaag is een geweldige verstekzaag. Het frame ervan kan gekanteld worden. Daarmee kan je heel nauwkeurig de hoek instellen waaronder je je materiaal zaagt. Zo krijg je perfecte rechte hoeken in je werkstukken – iets wat met een “vrije” zaag vaak behelpen is.

Plaatmateriaal zagen

Dacht je dat een afkortzaag alleen bedoeld was voor latten, dunne balken en buizen? Nee, je kan er ook brede balken en platen mee zagen. Daarvoor heb je een afkortzaag met trekfunctie nodig. Hierbij kan je de zaagmodule telescopisch uitrekken, zodat hij tientallen centimeters door een plaat heen getrokken kan worden. Natuurlijk met die grote nauwkeurigheid waar elke serieuze klusser van houdt.

Lastige materialen bewerken

Harde en moeilijke materialen bewerken? Geen probleem: je kunt verschillende zaagbladen op je afkortzaag zetten. Elk van die bladen heeft een eigen profiel en een eigen toepassing. Met het juiste zaagblad kan je bijna elk materiaal veilig en netjes doormidden zagen. Hout, PVC en koper, maar ook brons, aluminium en alle kunststoffen. Afkortzagen zijn geschikt voor alle non-ferrometalen.

Extra comfortabel werken

Klussen met powertools kan zwaar zijn – de beste apparaten zijn vaak niet de lichtste. Constant een zware zaag hanteren en bijsturen kost op de lange duur energie en levert spierpijn op. Dat gaat dan weer ten koste van je nauwkeurigheid. Omdat een afkortzaag in een stevig, dragend frame gemonteerd is, kan je hem heel soepel bedienen. Kies voor een apparaat met onderstel om op een comfortabele hoogte te werken. Wel zo fijn voor je rug, schouders en nek!

Previous «
Next »