• Homepage
  • >
  • Blog
  • >
  • Waarom led elke andere verlichtingsbron gaat overnemen

Waarom led elke andere verlichtingsbron gaat overnemen

  • Klusjes
  • februari 16, 2021
  • Comments Off
led verlichting

Niemand kan nog om led verlichting heen. Waar tot een paar jaar geleden particulieren en bedrijven nog afwachtend waren met het gebruik van led verlichting is de ontwikkeling nu zo ver doorgegaan dat elke voor van verlichting met led te creëren is, of het nu om sfeerverlichting of bouwverlichting gaat. Hierdoor kun je op allerlei manieren gebruik maken van led verlichting, of het nu om led strips in de woonkamer gaat, of om een solar tuinspot. De allergrootste voordelen van led verlichting zijn natuurlijk dat dit type verlichting weinig energie verbruikt en daarnaast enorm lang meegaat. De iets hogere prijs die je ervoor betaalt is dan ook zo weer goed gemaakt hierdoor. Led verlichting kwam als eerste op de markt als indicatie verlichting op apparaten, maar ook in verkeerslichten. Pas veel later zijn daar andere soorten LED bijgekomen die erg goed de sfeer en kleur van een traditionele lamp kunnen evenaren. Nu zal het niet lang meer duren voordat zowat bijna elke vorm van verlichting led zal zijn.

Erg laag stroomverbruik

Zoals gezegd is een van de grootste voordelen van led verlichting het lage stroomverbruik. Dit was de reden voor veel bedrijven om op led over te stappen en waardoor ook steeds meer particulieren op dit type verlichting overstapten. Gemiddeld is een led lamp ongeveer 10 keer zo zuinig als een halogeenlamp. Hierdoor kun je een 50W halogeenlamp vervangen door een 5W led. Waarmee de investering direct wordt terugverdiend.

Geen brandgevaar meer

Een led lamp wordt zo goed als niet warm, wat het een bijzonder veilige lichtbron maakt. Een led lamp kan daardoor worden toegepast op plekken die met een normale lamp, te warm zouden worden waardoor gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Zo kun je de verlichting inbouwen in kasten of onder je bed of bank installeren om een intieme sfeer neer te zetten, die dus ook nog eens veilig is.

Lange levensduur

Doordat er in led lampen geen kwetsbare materialen zitten zoals een gloeidraad, gaan deze veel minder snel kapot dan de halogeen lampen die we al lange tijd kennen. Dit zorgt er weer voor dat de lampen voor specifieke doelen kunnen worden gebruikt waarbij de lampen veel schokken te verduren krijgen, zoals bijvoorbeeld in een auto. Dit heeft de led verlichting pas echt een enorme boost aan populariteit gegeven.

Retrofit design

Op allerlei manieren is men bezig om led elke traditionele vorm van verlichting over te laten nemen. Zo worden de meeste led lampen zo gemaakt dat de afmetingen precies gelijk zijn aan die van de traditionele lampen die vervangen moeten worden. Dit noemt men een retrofit design. Hierdoor zijn er vaak geen aanpassingen aan de armatuur nodig voor het vervangen van de oude lichtbron. 

Een led TL buis

Ook voor een led TL buis heb je geen andere armatuur nodig, dus je kunt je gewone tl buis direct hiermee vervangen. In een gewone TL zit een starter, die je soms kunt vervangen door een losse LED-starter, die is bijgeleverd bij de buis, maar bij de meeste nieuwe LED buizen hoeft dat niet eens. Je kan nog meer stroom besparen door de bedrading in het armatuur aan te passen. De bedrading kan direct op beide uiteinden, de rest van de bedrading kan geheel weg. De LED-starter is dan ook niet nodig. Je weet dan ook zeker dat de VSA geen stroom meer verbruikt, en je bespaart nog eens 10–20% extra aan stroom.

Dimbare spotjes

Dan zijn er natuurlijk de led spots op 12V. Deze lampen hebben een gelijkrichter ingebouwd die de 12V wisselspanning van transformator van de oude halogeenspots omzet naar gelijkspanning. Je kunt die transformator echter beter vervangen door een zogenaamde led driver die de 12V gelijkspanning uitstuurt. Hierdoor gaat in de praktijk de led feller branden, omdat de omvormer naar gelijkspanning ook een diode is, net als de led lamp. Deze heeft zelf ook stroom nodig om te functioneren en als gevolg wordt de spanning na die diode lager.

De dimbaarheid van leds op 12V

De meeste leds die op 12V werken zijn dimbaar, tenzij er specifiek op staat van niet. In hoeverre de led lampen kunnen dimmen, ligt aan het type dimmer, niet aan de lamp zelf. Goedkopere varianten van een led lamp beginnen, als ze minimaal gedimd worden, te knipperen of gaan uit. In deze spots zit namelijk geen extra elektronica voorziening die het dimmen regelt. Hierdoor zal de spanning door de spot en door de dimmer zodanig veel verlaagd worden, dat er aan de leds in de spot niet genoeg spanning meer over blijft om licht uit te sturen.

Previous «
Next »