• Homepage
  • >
  • Badkamer
  • >
  • Waar je aan moet denken als je een radiator voor je badkamer gaat aanschaffen

Waar je aan moet denken als je een radiator voor je badkamer gaat aanschaffen

  • Klusjes
  • februari 16, 2021
  • Comments Off
badkamer radiator

Als je een nieuwe badkamer gaat kopen, moet je ontzettend veel afwegingen maken. Het is vaak een van de kleinste ruimtes in huis, waardoor elke centimeter slim gebruikt moet worden, of juist niet gebruikt. Zeker als je een kleine badkamer hebt is ook dit laatste erg belangrijk. Daarnaast moet zo’n kleine ruimte praktisch worden ingedeeld om die ruimte zo goed mogelijk te benutten. Zo kun je tegenwoordig een badkamer radiator kopen die je ook kunt gebruiken om je handdoeken te drogen. Of je kunt juist kiezen voor een Jaga Tempo radiator die juist weinig plek inneemt en niet erg opvalt, ook niet in kleinere ruimtes. Hieronder enkele andere zaken waar je op moet letten bij het aanschaffen van een radiator voor de badkamer.

Hoe wordt de radiator ingezet

Het eerst punt waar je over na moet denken bij de aanschaf van een radiator voor de badkamer is hoe je deze wil gaan gebruiken. Hoe warm moet de ruimte gemiddeld zijn? Wil je de radiator ook gaan gebruiken om bijvoorbeeld handdoeken op te drogen. Wil je er misschien andere dingen aan op kunnen hangen. Radiatoren zijn er tegenwoordig in allerlei maten en vormen, vandaar dat je voor elke wens een radiator kunt vinden. Als de badkamer veel buitenmuren heeft, dan zul je meer vermogen nodig hebben om de ruimte warm te krijgen en houden.

Zorg voor voldoende vermogen, zodat de badkamer goed verwarmd kan worden

Dit vermogen wordt echter grotendeels bepaald aan de hand van de oppervlakte van de badkamer waar deze komt te hangen. Koop je een radiator met te weinig vermogen, dan zal deze de ruimte niet goed kunnen verwarmen. De wijze waarop de badkamer geïsoleerd is heeft ook invloed op het vermogen dat je moet kiezen, net als, zoals we hierboven al zeiden, het aantal buitenmuren dat de badkamer telt. Deze hebben namelijk ook invloed op de temperatuur in de ruimte. Je kunt tegenwoordig met deze informatie op veel plekken online berekenen welk vermogen je nodig hebt voor jouw badkamer.

Denk goed na over de plek waar de radiator komt te hangen

Voor je een radiator gaat aanschaffen moet je bepalen op welke plek in de badkamer deze geïnstalleerd moet worden. Dit bepaalt namelijk het gewenste formaat, en daarnaast heeft de plaats invloed op de functie. Je wil een gelijkmatige verspreiding van de warmte. Dit is eenvoudig te realiseren door een aantal richtlijnen aan te houden. Zo wordt er geadviseerd om de designradiator op de koudste plek in de badkamer te plaatsen, bijvoorbeeld bij de opening van de deur. Zorg dat deze plek volledig vrij is en dat de luchtcirculatie niet geblokkeerd wordt door meubilair of muren.

Aluminium radiatoren zijn erg in opkomst

Het gebruik van aluminium radiatoren is erg in opkomst, ook in de badkamer. Dit materiaal geleid warmte namelijk het beste, waardoor dit type radiator het snelste is opgewarmd. Vooral in een badkamer kan dat erg fijn zijn. Daarnaast is dit materiaal ook het snelste afgekoeld. Verder is aluminium een stuk lichter dan staal en kan het voor specifieke muren beter zijn om een radiator van aluminium op te hangen. Aluminium radiatoren zijn niet alleen praktisch en veelzijdig, maar ook heel erg stijlvol en daardoor een ware toevoeging aan iedere badkamer. 

Aluminium geleid het beste

In vergelijking met staal heeft een aluminium radiator minder waterinhoud. Hierdoor zorgen ze erg snel voor de juiste temperatuur. Dit type radiator is daardoor ook geschikt voor lage temperatuurverwarming (LTV), een milieuvriendelijke en duurzame manier om de badkamer te verwarmen. De aanvoertemperatuur vanuit de cv ketel is dan namelijk een stuk lager, waardoor een hoger rendement wordt behaald. Daarnaast zorgt LTV door middel van een radiator voor een constante temperatuur door de gelijkmatige verdeling.

Elke stijl en kleur te vinden

Waar bijna alle radiatoren vroeger wit waren, kun je ze nu vinden in zo’n beetje elke gewenste kleur. Hierdoor kun je altijd wel een radiator voor je badkamer vinden die aansluit bij de rest van de stijl van je badkamer. Op die manier kun je een echte eyecatcher in huis halen, die ook nog eens voor een goede warmteverdeling zorgt.

Iedereen verwacht tegenwoordig van een badkamerradiator dat je daar handdoeken op kunt hangen om te drogen. Dit maakt dat dit soort radiatoren bijna overal geplaatst kunnen worden, omdat ze niet ver uit de muur steken. Een ander kenmerk van badkamerradiatoren is dat zij zijn voorzien van een speciale coating. Hierdoor zijn deze radiatoren geschikt om te plaatsen in een vochtige ruimte. Daarnaast verwarmt de badkamerradiator natuurlijk ook nog de badkamer.

Previous «
Next »