Nederland werd afgelopen week geteisterd door extreem lage temperaturen. Voor mensen geen pretje, maar zeker ook niet voor waterleidingen. Dankzij het winterweer kan een waterleiding namelijk bevriezen. Dit geldt met name voor leidingen in ruimtes die niet verwarmd worden. Een bevroren waterleiding kan knappen. Dit zorgt voor een lekkage. Om een lekkage te verhelpen, schakel je een loodgieter in. Natuurlijk wil je dit voorkomen. Dit kost namelijk alleen maar weer extra geld. Om bevroren leidingen te voorkomen, moet je wel een aantal maatregelen nemen. Wij geven je hier enkele tips om een bevroren waterleiding te voorkomen.
Verwarm ruimtes met waterleidingen
Waterleidingen bevriezen vooral snel in koude ruimtes. Dit is bijvoorbeeld het geval in de meterkast. Deze ruimte wordt namelijk niet verwarmd. Voorkom dat waterleidingen hier bevriezen door deze ruimte te verwarmen. Zet de verwarming bij de meterkast aan en laat de deur van de meterkast bij voorkeur ook open staan. Zit er geen verwarming in de buurt van jouw meterkast? Laat dan de warmte van andere ruimtes richting de meterkast trekken. Dit kan door een aantal deuren open te laten staan.
Waterleidingen isoleren
Een tweede manier om bevriezing te voorkomen, is door de waterleidingen in te pakken. Doe dit ook vooral in de koude ruimtes in je woning, zoals de meterkast. Pak het leidingwerk bijvoorbeeld in met een sjaal of een deken. Heb je geen oude sjaal of deken in huis? Dan kun je de waterleidingen ook inpakken met bubbeltjesplastic. Op deze manier isoleer je jouw leidingen. Dit maakt de kans op bevriezing een stuk kleiner.
Dicht gaten en kieren
De meterkast is vaak een stuk minder goed geïsoleerd dan andere ruimtes in je woning. Bij lage temperaturen is het hier dan ook een stuk sneller koud. Dit komt met name doordat er vaak allerlei gaten en kieren in de meterkast zitten. Je kunt de meterkast echter een stuk beter isoleren. Hoe? Door gaten en kieren te dichten. Hierdoor blijft de kou beter buiten en bevriezen je waterleidingen minder snel.
Zorg ’s nachts voor warmte
Gaat het ’s nachts flink vriezen? Laat de thermostaat dan lekker aanstaan. Je hoeft deze heus niet op twintig graden te zetten. Nee, want in dat geval wordt er wel onnodig veel energie verbruikt. Stel bijvoorbeeld in dat de thermostaat het niet kouder laat worden dan veertien graden. Laat de deur van de meterkast dan wel open staan, wordt het nog niet warm in de meterkast.