Maak je tuin zomerklaar met deze 3 tips

  • Klusjes
  • februari 26, 2018
  • Comments Off

Hoewel het nog niet zo lijkt, staat de lente staat alweer voor de deur. Er hoeven maar een paar zonnige dagen voorspeld te zijn en heel Nederland gaat aan de slag om de tuin weer klaar te maken voor de zomer. Lees in dit artikel 3 handige tips waarmee je je tuin zomerklaar maakt. Zo geniet je over een aantal maanden van de warme zomerzon in de tuin.

Begin op tijd
Veel mensen beginnen pas met het opknappen van de tuin als het mooi weer is, waardoor de tuin niet op tijd klaar is voor de zomer. Bedenk hierom al wat er aan de tuin moet gebeuren voordat het voorjaar aanbreekt. Heb je een gehele tuinrenovatie nodig, of is onkruid wieden en het schoonmaken van de tegels al genoeg? Een renovatie kost namelijk een stuk meer tijd dan een grote schoonmaak. Door goed vooruit te denken zorg je ervoor dat je speling hebt en eventueel nog professionals kunt inhuren. Hoveniers hebben het erg druk in de lente, terwijl ze in de winter vaak nog tijd over hebben en soms zelfs voor een gereduceerd tarief werken. Zo voorkom je dat je op mooie dagen moet werken in de tuin in plaats van te ontspannen met je benen omhoog.

Verzorg je beplanting
In ieder tuinontwerp is ruimte voor planten, bloemen en soms zelfs bomen. Na een strenge winter hebben deze onderhoud nodig. Bomen overleven de vorst wel, maar sommige bloemen, planten en stukken gras niet. Als je in de zomer in een kleurrijke tuin wilt zitten, is het belangrijk om op tijd nieuw gras te zaaien en plantjes te planten. Houd bij het zaaien en planten wel rekening met de temperatuur, want bij vorst ontkiemen de meeste zaadjes niet en kunnen planten kapot vriezen. Doe hierom onderzoek naar de verschillende soorten planten die je in je tuin wilt. Het tuincentrum vertelt je graag welke planten geschikt zijn voor de tijd van het jaar, of raadpleeg zelf het internet voor een plantenkalender. Ga je een hovenier inhuren? Hij weet natuurlijk ook welke planten geschikt zijn voor je tuin.

Ruim je tuin flink op
Als het eindelijk mooi weer is om in de tuin te zitten, wil je natuurlijk niet dat de tuin vies en rommelig is. Ruim afgebroken takken en bladeren op en gooi dode planten en bloemen weg. Check gelijk even of alle potten nog heel zijn, want bij strenge vorst breken sommige potten. Vervolgens begin je met het schoonmaken van de tegels, want dit is de grootste schoonmaakklus. Het is van belang dat je van te voren uitzoekt hoe je jouw bestrating het beste kan schoonmaken. Een hogedrukreiniger is de snelste manier om dit te doen, maar hiermee loop je wel de kans dat je de tegels beschadigt. Dure siertegels kan je het beste schoonmaken met een speciaal reinigingsmiddel of groene zeep. Klinkers maak je daarentegen eenvoudig schoon met de hogedrukreiniger. Zodra de bestrating schoon is, zet je de tuinmeubels weer neer. Als je deze in de winter overdekt opslaat, hoef je deze minder schoon te maken dan wanneer je ze buiten in de regen laat staan. Voor de finishing touch maak je de zonwering nog even schoon en zeem je de ramen. De tuin is schoon, de planten volop in bloei, het wachten op het mooie weer kan beginnen!

 

Previous «
Next »