Tuinhuis bedekken met dakplaten

  • Klusjes
  • november 20, 2017
  • Comments Off

Zelf een tuinhuis bouwen en op zoek naar een eenvoudige oplossing voor het bedekken van het dak? Kies dan voor dakplaten. Dakplaten zijn veelal goedkoop en bedekken snel het dak, omdat ze leverbaar zijn in afmetingen van 1 meter breed tot wel 4 meter lang.

Soorten dakplaten

Er is een grote verscheidenheid in type dakplaten. Afhankelijk van de gewenste uitstraling is de keuze snel gemaakt. Hieronder een overzicht van de meest bekende soorten en de bijkomende eigenschappen:

  • Stalen dakpanplaten. Dit zijn dakplaten met de uitstraling van dakpannen. De platen zijn voorzien van voorgevormde dakpannen. De dakpan heeft meestal een grote van 35 centimeter. Net als bij de ouderwetse dakpannen, zijn de dakpanplaten ook beschikbaar in allerlei kleuren. Bijvoorbeeld in de herkenbare terracotta kleur, antraciet of zwart. De grote voordelen van dakpanplaten ten opzichte van dakpannen zijn het lichte gewicht en het grote oppervlakte, waardoor een dak snel is dichtgelegd.
  • Golfplaten. De keuze voor golfplaten wordt meestal gemaakt wanneer een deel van het dak ook licht door moet laten. Golfplaten zijn namelijk ook verkrijgbaar in lichtdoorlatend materiaal, waardoor natuurlijk licht wordt doorgelaten. Binnen de categorie golfplaten is er keuze uit stalen golfplaten of vezelcement golfplaten. Stalen golfplaten zijn lichter in gewicht t.o.v. de vezelcement golfplaten. De vezelcement golfplaten daarentegen zijn duurzamer.
  • Damwandplaten. Een damwandplaat is vergelijkbaar met een golfplaat, maar heeft een meer hoekige ‘golf’. De damwandplaten staan bekend om het hoekige profiel, die zorgt voor een stevige constructie. Daarnaast beschikken de damwandplaten specifiek voor daken over een anti capillaire groef, waardoor het water perfect wordt afgevoerd.

Monteren van dakplaten

De dakplaten kunnen op twee manieren gemonteerd worden. De van oudsher toegepaste wijze is met behulp van een houten skelet van panlatten. Deze constructie is voor een ervaren klusser geen probleem. Bent u een beginnende klusser? Dan is het aan te raden het dak volledig dicht te leggen met een houten plaat of spaanplaat. Leg op de plaat een condensdoek, waardoor het water van buitenaf niet in het hout trekt. De dakplaten kunnen dan eenvoudig wordt vastgeschroefd op de houten plaat met behulp van bijbehorende dakpanplaat schroeven. Deze schroeven hebben een rubberen ring op de kop, waardoor het dak waterdicht wordt vastgeschroefd.

Heeft u vragen over het monteren of de aanschaf van dakplaten? Bezoek dan eens de dakplaten webshop van Beplatingswinkel.nl.

Previous «
Next »