• Homepage
  • >
  • Tuin
  • >
  • Trends op het gebied van tuinontwerpen in 2023

Trends op het gebied van tuinontwerpen in 2023

  • rogier
  • oktober 4, 2023
  • Comments Off
Trends op het gebied van tuinontwerpen in 2023

De trends in tuinontwerp veranderen voortdurend en ontstaan door verschillende factoren, waaronder veranderende levensstijlen, milieuoverwegingen, stadsplanning en de behoefte aan ontspanning en connectie met de natuur. Hier zijn enkele van de opvallende tuin trends in 2023!

Duurzaamheid en milieubewustzijn

Tuinen die gericht zijn op duurzaamheid en milieuvriendelijkheid worden steeds populairder. Mensen beginnen meer aandacht te besteden aan de keuze van planten en materialen die weinig onderhoud nodig hebben en weinig water en chemische middelen vereisen. Ook worden regenwatertanks, compostsystemen en recycling van materialen vaker geïntegreerd in tuinontwerpen.

Eetbare tuinen en stadslandbouw

De trend van eetbare tuinen en stadslandbouw neemt ook toe, waarbij mensen groenten, kruiden en fruit in hun eigen tuinen kweken. Dit geeft hen niet alleen toegang tot vers voedsel, maar ook een gevoel van voldoening en verbinding met de natuur.

Eetbare tuinen

Natuurlijke en wilde tuinen

In plaats van perfect aangelegde gazons en strakke hagen, beginnen mensen vaker te kiezen voor natuurlijke en wilde tuinen. Deze tuinen bootsen de natuur na en zijn voorzien van inheemse planten en wilde bloemen, die belangrijk zijn voor de biodiversiteit en het aantrekken van bijen en vlinders.

Kleine tuinen en verticale tuinen

Door verstedelijking en beperkte ruimte zoeken veel mensen naar manieren om tuinen te creëren op kleine stukken grond. Verticale tuinen, hangende plantenbakken en klimplanten zijn populair om groen toe te voegen aan kleine buitenruimtes.

vertivale tuinen

Buitenleefruimtes

Tuinen worden steeds vaker ontworpen als verlengstukken van de leefruimtes binnenshuis. Buitenkeukens, loungesets, vuurkorven en buitenverlichting worden toegevoegd om comfortabele en gezellige buitenleefruimtes te creëren waar mensen kunnen ontspannen en tijd kunnen doorbrengen met familie en vrienden.

Wellness-tuinen

Tuinen worden omgevormd tot oases van rust en ontspanning. Wellness-tuinen omvatten elementen zoals waterpartijen, meditatieruimtes, yoga-plekken en aromatische planten om zintuigen te stimuleren en een gevoel van welzijn te bevorderen.

welness garden

Milieuvriendelijke bestrating

Traditionele bestrating, zoals beton en asfalt, wordt steeds vaker vervangen door milieuvriendelijke materialen zoals permeabele bestrating, grind en houtsnippers. Permeabele bestrating laat water door, wat helpt bij het voorkomen van wateroverlast en bijdraagt aan het behoud van het natuurlijke grondwaterpeil.

Slimme tuinier systemen

Met de opkomst van slimme technologieën worden tuinier systemen steeds geavanceerder. Automatische irrigatie systemen, slimme timers, weerstations en smartphone-apps worden gebruikt om het waterverbruik te optimaliseren en het onderhoud van de tuin te vergemakkelijken.

Kleurrijke tuinen

Felle en levendige kleuren worden steeds vaker gebruikt in tuinontwerpen om visuele interesse en vrolijkheid toe te voegen. Planten met opvallende bloemen en kleurrijke bakken worden gebruikt om een levendige en energieke sfeer te creëren.

colorful garden

Buitenverlichting

Buitenverlichting is niet alleen functioneel, maar ook decoratief. Sfeerverlichting, zoals string lights, lantaarns en solarlampen, worden vaak gebruikt om een gezellige en betoverende sfeer te creëren in de tuin, vooral ’s avonds.

Tuinkassen en kweekruimtes

Met een toenemende interesse in zelfvoorziening en tuinieren, worden tuinkassen en kweekruimtes populairder. Deze bouwwerken bieden een gecontroleerde omgeving om planten te kweken en het tuinseizoen te verlengen.

Recycling en upcycling

Mensen beginnen creatiever te zijn met het gebruik van materialen en recyclen steeds vaker oude items om nieuwe tuinmeubels en decoratieve elementen te maken. Het upcyclen van oude pallets, bakstenen en andere materialen werd een creatieve manier om unieke en persoonlijke accenten aan de tuin toe te voegen.

Japanse en mediterrane invloeden

Japanse en mediterrane tuin ontwerpen worden steeds meer gewaardeerd vanwege hun serene en rustgevende esthetiek. Elementen zoals zen-tuinen, koi-vijvers, stenen bestrating en mediterrane planten worden opgenomen in moderne tuinontwerpen.

japanese garden

Kindvriendelijke tuinen

Tuinen worden steeds vaker ontworpen met kinderen in gedachten, met speelruimtes, schommels, zandbakken en kindvriendelijke planten. Deze kindvriendelijke tuinen moedigen kinderen aan om te spelen en te genieten van de natuurlijke omgeving.

Tuinen voor biodiversiteit

Er is een groeiende bewustwording van het belang van biodiversiteit en het behoud van de natuur. Tuinen worden steeds vaker ontworpen om een verscheidenheid aan planten, bloemen en habitats voor wilde dieren te bieden.

Droogte tolerante planten

Zoals aangetoond in 2022 en ook weer dit jaar, worden hete zomers, onvoorspelbare regen patronen en gebrek aan water steeds vertrouwder, dus daarmee komt er een trend naar hardere, veerkrachtige planten. Planten die het hele jaar door kleur, staan nog steeds centraal ​​in ontwerpen, maar veerkrachtige planten, zoals langbloeiende Salvia’s die geweldig zijn voor het bestuiven van insecten en dieren in het wild, zullen een focus zijn. 

We gaan ook meer bomen zien, vooral in stadstuinen, om de lucht te helpen zuiveren en het stedelijke hitte effect te verminderen. Goede bomen hiervoor zijn bijvoorbeeld de droogtetolerante krab appelboom. Zijn bloesem voedt insecten in de lente, en in het hart van de winter, als de grond bedekt is met sneeuw en er weinig te eten is, zorgen de kleine appels voor voedsel voor vogels.

Terugkeer van de cottage-tuin 

Dit jaar zien we een zeer welkome terugkeer van de oorspronkelijke cottage-tuin, waar functie en esthetiek samen komen en waar duurzaamheid geen keuze is. Zie het als een werktuin waar seizoensinvloeden en verandering worden omarmd in plaats van gemaskeerd.

cottage garden
Previous «
Next »