Wat is het verschil tussen een kamersteiger en een vouwsteiger?

  • Klusjes
  • augustus 31, 2023
  • Comments Off
kamersteiger

Werken op hoogte brengt heel wat risico’s met zich mee en dat betekent dat je best over de juiste gereedschappen beschikt. Een van de belangrijkste elementen van de uitrusting van de hoogwerker is de steiger, waarvan er verschillende soorten bestaan.

Wil je meer weten over steigers en vooral, wat het belangrijkste verschil is tussen een kamersteiger en een vouwsteiger? Hier geven we je graag gedegen advies en informatie. Zo is precies de goede steiger bestellen voor jouw klus of bedrijf kinderspel.

Wat is een steiger?

Voor we dieper in kunnen gaan op de belangrijkste verschillen tussen een kamersteiger en een vouwsteiger, moeten we bepalen wat een steiger precies is. Een steiger is een vaak tijdelijke constructie bestaande uit zogenaamde steigerplanken en pijpen. Zo’n constructie wordt geplaatst tegen gevels, muren en andere onderdelen van gebouwen om werkzaamheden op hoogte veilig uit te voeren. Denk maar aan het afbreken van gevels of het plamuren van hoge muren.

Afhankelijk van waar de steiger gebruikt wordt, heeft hij een andere naam. Zo zijn er buiten steigers, die meestal hoger zijn dan gewone kamersteigers en voor grotere werkzaamheden gebruikt worden. Andere populaire varianten zijn rolsteigers, die je gemakkelijker kunt verplaatsen. Hoe groter een steiger, hoe complexer de bouw ervan. In de meeste gevallen gebeurt de constructie ervan dan ook in verschillende fases.

Er bestaan dus heel wat verschillende soorten steigers, elk met hun unieke voordelen en eigenschappen. Twee van de bekendste zijn de gewone kamersteiger en de vouwsteiger. Wat maakt deze types uniek en waarvoor gebruik je ze? In het volgende stukje gaan we daar dieper op in.

Het verschil tussen een kamersteiger en een vouwsteiger

1. De kamersteiger

Een kamersteiger is een relatief kleine, maar stevige steiger die zich perfect leent voor werkzaamheden op hoogte binnenshuis. Juist door het smalle en niet al te hoge ontwerp is de steiger gemakkelijk op te bouwen in een gewone kamer. Daarnaast kost het in sommige gevallen weinig moeite om de steiger van een ruimte naar een andere te verplaatsen.

Een gewone kamersteiger is het beste hulpmiddel voor zowat elk type werk op hoogte in een kamer. Denk maar aan het schilderen van een plafond. Natuurlijk moet je zo’n model wel elke keer helemaal monteren en demonteren, tenzij je kiest voor een heel klein type dat door de deur past.

2. De vouwsteiger

Een vouwsteiger is, zoals de naam al een beetje doet vermoeden, gemakkelijk open en toe te klappen. Dit brengt enkele vanzelfsprekende voordelen met zich mee op het vlak van transport, omdat dergelijke steigers in opgeklapte positie veel minder ruimte innemen. Daarnaast is ook dit type steiger natuurlijk erg gemakkelijk te verplaatsen en te manoeuvreren, wat van groot belang is in een woning of gebouw met kleinere ruimtes.

Vouwsteigers worden vooral gebruikt voor werkzaamheden in of op moeilijk bereikbare plaatsen. Denk maar aan het schoonmaken van een dakgoot in een stadswoning tussen andere huizen of detailwerk bij een schilderklus.

Een steiger bestellen voor hoogtewerken? Dat is een slimme zet

Welke steiger je ook nodig hebt voor je werken op hoogte, kiezen voor kwaliteit is belangrijk bij een steiger bestellen. Vouwsteigers en kamersteigers zijn slechts enkele van de vele mogelijkheden die het werk veiliger, aangenamer en efficiënter maken, zowel voor klussers als voor professionals.

Previous «
Next »