Stappenplan voor het bevestigen van een thermostaatkraan

  • Klusjes
  • juni 12, 2017
  • Comments Off

Voor een badkamer is een thermostaatkraan geen overbodige luxe. Wanneer je een gewone kraan gebruikt, kan het gebeuren dat een kind of een ouder iemand de kraan openzet. Indien dan het warmwatergedeelte wordt opgezet, kan het voorkomen dat hij of zij gloeiend water over zich heen krijgt. Dat kan met een thermostaatkraan niet meer gebeuren. Je stelt zo’n kraan in op een bepaalde temperatuur. Warmer zal het water dan niet meer worden. Bij de nieuwe badkamertrends wordt altijd een thermostaatkraan toegepast.

Het vervangen van een gewone kraan naar een thermostaatkraan. Je moet je eerst goed voorbereiden voordat je de kraan gaat vervangen in de badkamer. Op de eerste plaats moet je de nieuwe badkamerkraan al gekocht hebben.

Werkzaamheden voor het vervangen van de kraan

Als je gaat beginnen sluit je de hoofdkraan van de waterleiding af. Zet vervolgens de kranen van de douche of badkamer open, maar ook de kranen die hoger liggen. Daarna verwijder je de oude kraan door ze om en om los te draaien. Indien ze beiden los zijn, kun je de rozetten verwijderen.

Wanneer de hart op hart afstand van de oude kraan 120 mm is, moet je een S-koppeling gebruiken. Je draait de koppelingen een klein gedeelte aan. Daarna ga je koppeling met afdichtingsdraad omwinden om lekken te voorkomen. Dat omwinden doe je met de klok mee ongeveer 10 slagen. Smeer er vervolgens afdicht pasta over. Tegenwoordig wordt er ook afdicht tape gebruikt. Draai de koppelingen vast. De koppelingen moeten even diep zitten en op de juiste hartafstand. Ook moet je ervoor zorgen dat ze precies horizontaal liggen.

Je kunt vervolgens de nieuwe kraan monteren. Zorg ervoor dat je de rozetten niet vergeet. Daarvoor draai je om en om de linker en rechtermoer vast. Gebruik een doekje om de nieuwe kraan. Zo kan je beschadigingen voorkomen. Indien alles is aangesloten en de kraan lekt nog moet je meer afdichtingsdraad of tape gebruiken. Herhaal dan alles nog een keer te beginnen bij het afsluiten van de hoofdkraan.

Wanneer je de thermostaatkraan gemonteerd hebt, en kleine kinderen zitten in het bad, hoef je niet bang te zijn dat ze gloeiend water over zich heen zullen krijgen. Dat is dan wel een heel veilige gedachte voor de ouders.

Previous «
Next »