• Homepage
 • >
 • Blog
 • >
 • Wat zijn OSB platen en voor welke doeleinden kun je deze gebruiken?

Wat zijn OSB platen en voor welke doeleinden kun je deze gebruiken?

 • Klusjes
 • mei 31, 2020
 • Comments Off
osb platen

Wat zijn OSB platen?

OSB platen of grove spaanplaten zijn interessant bij de bouw van een huis. Ook bij uitbreiding of renovatie worden ze vaak gebruikt. Ze hebben een warme houtlook, zijn statisch sterk en maatvast, zelfs door vocht. Ze worden beschouwd als een “gezond” materiaal.

OSB platen – classificatie

Afhankelijk‌ ‌van‌ ‌de‌ ‌eigenschappen‌ ‌en‌ ‌de‌ ‌relatieve‌ vochtbestendigheid‌ ‌worden‌ ‌de‌ ‌panelen‌ ‌in‌ vier ‌klassen‌ ‌ingedeeld.‌ ‌Er‌ ‌wordt‌ ‌een‌ ‌onderscheid‌ ‌gemaakt‌ ‌tussen‌ ‌twee‌ ‌types‌ ‌voor‌ ‌gebruik‌ ‌in‌ ‌droge‌ ‌ruimtes‌ ‌en‌ ‌twee‌ ‌types‌ ‌voor‌ ‌dragende‌ ‌toepassingen‌ ‌in‌ ‌vochtige‌ ‌ruimtes

‌De‌ ‌productievereisten‌ ‌voor‌ ‌OSB platen‌:

 • OSB/1‌ ‌heeft‌ ‌betrekking‌ ‌op‌ ‌platen‌ ‌voor‌ ‌binnenhuisinrichting‌ ‌(inclusief‌ ‌meubilair)‌ ‌voor‌ ‌gebruik‌ ‌in‌ ‌droge‌ ‌ruimtes
 • OSB/2-platen‌ ‌zijn‌ ‌geschikt‌ ‌voor‌ ‌dragende‌ ‌doeleinden‌ ‌voor‌ ‌gebruik‌ ‌in‌ ‌droge‌ ‌ruimtes‌
 • ‌OSB/3‌ ‌identificeert‌ ‌platen‌ ‌voor‌ ‌dragende‌ ‌doeleinden‌ ‌voor‌ ‌gebruik‌ ‌in‌ ‌vochtige‌ ‌omgevingen‌
 • OSB/4-platen zijn zwaar belastbare platen voor gebruik in vochtige ruimtes

Gebruik van OSB-platen in de woningbouw

In de woningbouw zijn OSB-panelen geschikt voor het bekleden en versterken van wanden, daken en plafonds. Ze worden ook gebruikt gevelbekleding. De platen moeten ongeveer 48 uur acclimatiseren voor de installatie of het leggen, zodat hun uitzetting wordt verminderd door verschillen in vochtigheid tussen de opslag- en de plaats van installatie.

In daken en buitenmuren kunnen OSB-panelen als dampscherm dienst doen. Waar twee paneelranden naast elkaar liggen, ontstaat een verbinding. Deze “verbinding” moet voorkomen dat wind en vocht binnendringen. Alle voegen van tand- en groefverbindingen moeten aan de binnenzijde van het dak of de wand worden afgedicht met speciale kleefband. Het overbrugt de verbinding, zelfs als deze breder wordt door het krimpen van het paneel.

Gebruik van OSB-panelen in de binnenhuisafwerking

OSB platen worden in de binnenhuisarchitectuur gewaardeerd als wand- en plafondbekleding en als vloerbedekking. De planken kunnen in alle kamers worden gebruikt, zelfs in de badkamer, zolang ze niet worden blootgesteld aan spatwater. Nauwkeurige afdichting en waterdichtheid zijn belangrijk, vooral rond de sanitaire aansluitingen. OSB is ook geschikt als vloerbedekking of zolderconstructie.

De oppervlakken van geschuurde panelen absorberen de verf beter dan ongeschuurde werkstukken. Ze kunnen worden behandeld met conventionele lakken, wassen en houtoliën. Lakken op waterbasis kunnen echter leiden tot een zwelling van het materiaal. Voor de zekerheid schuurt je de planken opnieuw over het hele oppervlak om lichte verschillen in dikte te egaliseren. De ondergrond moet droog en vrij van stof en vet zijn.

Previous «
Next »