• Homepage
  • >
  • Blog
  • >
  • Waar je op moet letten bij klussen op hoogte

Waar je op moet letten bij klussen op hoogte

  • Klusjes
  • oktober 2, 2019
  • Comments Off
klussen op hoogte

Jaarlijks vallen er meerdere slachtoffers bij werken op hoogte

Bij klussen op hoogte moet je als particulier, maar zeker ook als professional, een aantal zaken goed in de gaten houden. Klussen rondom het huis leiden relatief vaak tot nare ongevallen en blessures. Jaarlijks zo blijkt uit onderzoek, vallen er me name bij klussen op hoogte gemiddeld twee doden en enkele tientallen (zwaar)gewonden. Zaak dus om goed op te letten en diverse veiligheidsmaatregelen te nemen als je een klus gaat uitvoeren op een hoogte van enkele meters of meer.

Koop of huur een betrouwbare steiger

Als je de buitenkant van jouw woning gaat schilderen, de gevel gaat renoveren of een andere klus op hoogte uitvoert, is het belangrijk om op een veilige en betrouwbare steiger te werken. Koop of huur daarom een steiger bij een erkende leverancier. Controleer of de steiger is voorzien van de juiste veiligheidscertificaten. En, dat is minstens zo belangrijk: bouw de steiger altijd op volgens de voorschriften van de fabrikant. Deze voorschriften worden schriftelijk meegeleverd bij de steiger.

Een hoogwerker gebruiken is een nog veiliger optie

In plaats van een steiger, kun je ook een hoogwerker huren. Omdat deze erg stabiel staat kun je hiermee nog veiliger op hoogte werken dan met een steiger. Bij een hoogwerker weet je altijd zeker dat de installatie stabiel staat en veilig is. Een hoogwerker huren voor klussen rondom het huis heeft verder nog twee interessante voordelen. Ten eerste kun je met een hoogwerker huren aanzienlijk grotere hoogten bereiken dan met een steiger. Dat is bijvoorbeeld handig als je in een flat woont. Verder is een te huren hoogwerker vaak voordeliger dan je denkt. Zeker als je voor een ervaren en betrouwbaar verhuurbedrijf kiest!

Let op rondslingerende gereedschappen, accessoires en materialen

Bij klussen op hoogte is het erg belangrijk, of je nu een steiger of hoogwerker gebruikt, om te zorgen dat er geen gereedschap en spullen rondslingeren op de steigerplanken of op het hoogwerkersplatform. Losse voorwerpen zijn levensgevaarlijk. Zeker als het zwaar gereedschap betreft, omdat vallend gereedschap van grote hoogte kan leiden tot ernstig letsel en zelf dodelijke ongevallen. Denk bijvoorbeeld aan een voorhamer die van een platform afvalt en een voorbijganger op het hoofd raakt. Zorg daarom dat gereedschappen en materialen veilig worden opgeborgen en nooit naar benden kunnen vallen.

Vergeet de steunbalken niet

Bij uiteenlopende klussen rondom het huis is he belangrijk om, voordat je een nieuwe platform betreedt, te zorgen dat er veiligheidsbalken op knie en heuphoogte zijn aangebracht. Niet alleen is dit wettelijk verplicht en kun je een boete krijgen als je betrapt wordt door de inspectie. Maar bovenal voorkomt deze maatregel onnodige ongelukken en valpartijen.

Previous «
Next »