• Homepage
  • >
  • Blog
  • >
  • Natuurlijke verf verwijderaars voor elk oppervlak

Natuurlijke verf verwijderaars voor elk oppervlak

  • rogier
  • mei 12, 2023
  • Comments Off
verfverwijderaars

Het verwijderen van verf van elk type oppervlak is zelden een gemakkelijke klus. Elk oppervlak neemt verf anders op en elk type verf reageert anders op de oppervlakken. Voeg de omgevingsomstandigheden toe en het verwijderen van verf kost tijd. Jarenlang vertrouwden de meeste professionele schilders en doe-het-zelvers op verfafbijtmiddelen op chemische basis. Hoewel ze goed werken, zijn sommige daarvan ook zeer giftig voor mens en milieu. Onjuist gebruik van chemische strippers kan schade aan longen, hersenen, zenuwstelsel en huid veroorzaken.

Een van de ergste overtreders en potentieel dodelijke chemicaliën in verfafbijtmiddelen is methyleenchloride. De meeste winkels hebben producten die de chemische stof bevatten uit hun schappen gehaald, maar het is nog steeds direct verkrijgbaar. Voordat je een verfverwijdering klus aanpakt, moet je de tijd nemen om de etiketten op commerciële verfafbijtmiddelen te lezen. Naast methyleenchloride zijn tolueen, methanol en aceton actieve ingrediënten die mogelijk gevaarlijk zijn voor de gezondheid.

Er zijn ook minder giftige verfafbijtmiddelen op de markt. Als je ervoor kiest om een ​​op chemicaliën gebaseerde stripper te gebruiken, kies dan een pastaformule die minder vluchtig en giftig is omdat deze minder dampen produceert dan een vloeibare formule. Lees de instructies zorgvuldig door en draag altijd beschermende uitrusting, waaronder een veiligheidsbril, handschoenen en een masker.

Op soja gebaseerde gel verfverwijderaars

Op soja gebaseerde verfafbijtmiddelen bevatten methyl soja, een methylester gedestilleerd uit sojaolie. Dit biobased oplosmiddel is veel duurzamer en milieuvriendelijker dan producten op basis van aardolie. Het bevat weinig vluchtige organische stoffen, is moeilijk ontvlambaar en bevat geen ozonafbrekende chemicaliën.

Osmo Verf Remover Gel
Osmo Verf Remover Gel

Deze op soja gebaseerde gels zijn veilig te gebruiken op hout, beton en metaal en werken effectief, maar het duurt iets langer voordat de verf van het oppervlak is verwijderd. Het product wordt aangebracht met een kwast en kan enkele uren op het verfoppervlak blijven zitten omdat het niet verdampt of druipt. Hoe langer een afbijtmiddel op basis van soja op de verf blijft zitten, des te gemakkelijker de uiteindelijke verwijdering zal zijn.

verfverwijderaars voor elk oppervlak

Op citrus gebaseerde verfverwijderaars

Op citrus gebaseerde verfafbijtmiddelen bevatten terpenen, organische verbindingen die zijn afgeleid van planten, meestal sinaasappels. Een ander voorbeeld van een terpeen dat wordt gebruikt bij het verwijderen van verf, is terpentijn gemaakt van dennenhars. Op citrus gebaseerde verwijderaars hebben meestal een sinaasappel- of citrusgeur en werken, net als op soja gebaseerde gels, langzamer bij het verwijderen van verf dan sterkere chemicaliën. Ze zijn veilig te gebruiken op elk geverfd of gelakt oppervlak. Hoewel deze strippers biologisch afbreekbaar zijn, bevatten ze nog steeds enkele schadelijke chemicaliën en moeten ze op de juiste manier worden weggegooid.

Handmatige verwijdering van verf

Het overslaan van elk type verfafbijtmiddel lijkt misschien de meest niet-giftige methode om verf te verwijderen. Helaas zijn er nog steeds enkele gevaren van de verf zelf, met name loodverf in oudere huizen. Als je ervoor kiest om verf handmatig te verwijderen, draag dan altijd een masker, een veiligheidsbril en andere beschermende kleding. Er zijn verschillende methoden die je kunt gebruiken om verf handmatig te verwijderen.

– Verf wegschrapen: Het gebruik van een plastic of metalen verfkrabber is effectief bij het verwijderen van afbladderende verf, maar moet voorzichtig worden gebruikt om beschadiging van het oppervlak onder de verf te voorkomen.

– Gebruik van een heteluchtpistool: Een heteluchtpistool kan worden gebruikt om verf los te maken tot een punt waar het uiteindelijk zal gaan borrelen waardoor het schrapen gemakkelijker wordt.

FUXTEC heteluchtpistool accu 20V
FUXTEC heteluchtpistool accu 20V

– Wegschuren: Het gebruik van een elektrische schuurmachine of het handmatig verwijderen van verf met schuurpapier vergt geduld en vaardigheid. Zorg ervoor dat je niet te diep schuurt, anders worden de oppervlakken permanent ontsierd.

Natuurlijke verfverwijderaars voor elk oppervlak

Hoe verf van metaal te verwijderen

Als je kleine metalen voorwerpen hebt die bedekt zijn met of bespat zijn met verf, zoals deur-, kast- of meubelbeslag, kan zuiveringszout en kokend water het verwijderen van verf eenvoudig maken. Wanneer de objecten worden verwarmd, zetten het metaal en de verf met verschillende snelheden uit, waardoor de hechting wordt verbroken.

Wat je nodig hebt

De benodigdheden en gereedschappen die nodig zijn om verf van metaal te verwijderen, zijn items die in de meeste huishoudens te vinden zijn.

– Water

– Natriumcarbonaat

– Keukenpapier

– Grote pan

– Tang

– Borstel met harde haren

– Flexibele schraper

–  Materialen voor het verwijderen van verf

BAHCO Verfschraper Ergo
BAHCO Verfschraper Ergo

Meng reinigingsoplossing

Giet ten minste een liter water of genoeg om de geverfde metalen voorwerpen volledig in de pot te bedekken en voeg een kwart kopje zuiveringszout toe.

Verwarm water en voeg hardware toe

Breng het water aan de kook. Voeg met een tang de geverfde items toe en zorg ervoor dat ze elkaar niet overlappen of de zijkanten van de pan raken. Zet het vuur lager en laat de items minimaal 15 minuten in het kokende water staan. Als ze koel genoeg zijn om vast te pakken, gebruik dan een oude tandenborstel of een harde borstel om eventuele verfresten te verwijderen. Mogelijk moet je het proces herhalen met een nieuwe hoeveelheid water en zuiveringszout.

Lees ook: Afbladderende verf repareren voordat je opnieuw schildert doe je zo!

Previous «
Next »