Wat is een lintzaagmachine?

  • Klusjes
  • december 13, 2017
  • Comments Off

Bij een lintzaagmachine is het zaagblad lintvormig. Daarnaast is het blad een aantal meters lang en gespannen om twee willen. Eén aan de bovenkant van de machine en de andere aan de onderkant. In dit geval wordt het bovenste wiel aangedreven met een elektromotor, waardoor de zaag gaat bewegen. In dit geval van boven naar beneden. Maar waarom is de lintzaag eigenlijk uitgevonden? Nou, vroeger werden lintzaagmachines ingezet voor het zagen van bomen. In dit geval werd de lintzaag aangedreven door een waterrad (het wiel). Hierbij spreken we dan ook van grote en robuuste machines, welke niet op elektriciteit werken. Tegenwoordig worden er vrijwel alleen nog compactere lintzaagmachines gebruikt.

Wat zijn de voordelen?

Met behulp van deze zaagmachines is het eenvoudig om lange zaagsneden te maken in diverse materialen. Ook kun je met deze machine de wat dikkere materialen eenvoudig doorzagen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan houten balken. Tevens wordt een lintzaag gebruikt voor het zagen van bochten. Dit is ook mogelijk bij de figuurzaagmachine, maar dan gaat het om de wat kleinere bochten. De lintzaagmachine is juist geschikt voor het maken van grote kromme zaagsneden.

Een ander voordeel van deze machine is de instelbare zaagsteun. Deze is aan de bovenkant van de machine gemonteerd en wordt gebruikt voor het afstellen van de zaag op het te zagen materiaal. Tijdens het zagen is het namelijk belangrijk dat de afstand van de zaagsteun tot het materiaal zo klein mogelijk is. Hiermee wordt namelijk voorkomen dat het lint knapt.

Nadelen lintzaagmachine

Zoals bij elke zaagmachine zijn er natuurlijk ook nadelen. Zo moet bijvoorbeeld het zaaglint na een bepaalde tijd worden geslepen. Het slijpen van een zaaglint kost tijd en dus geld. In de meeste gevallen is het verstandig om het slijpen over te laten aan een professional. Echter wordt in de meeste gevallen het lint compleet vervangen. Wanneer deze bot is, is de kans op breken erg groot. Wanneer dit gebeurt tijdens het zagen ontstaat er een gevaarlijke situatie. Het is daarom altijd verstandig om de juiste veiligheidsmiddelen te dragen. Bijvoorbeeld een veiligheidsbril.

 

Previous «
Next »