Hoe bepaal je de juiste vloer voor jou?

  • rogier
  • december 2, 2021
  • Comments Off
Hoe bepaal je de juiste vloer voor jou

Een nieuwe vloer leggen in je woonkamer is iets wat je wel doordacht moet doen. Je gaat namelijk niet elk jaar een nieuwe vloer leggen. Daarom is het belangrijk om te weten welke opties er zijn wat betreft vloeren, om zo de juiste keuze  voor jou te kunnen maken. Die keuze kan echter moeilijk zijn om te maken, als je niet precies weet welke vloeren er op de markt zijn en wat daar de voor- en nadelen van zijn. Geen nood, want wij zijn er om te helpen. In deze blog lees je alles over vloeren. Welke vloeren kennen we en wat zijn de eigenschappen daarvan?

Er is tegenwoordig een enorm aanbod aan verschillende soorten vloeren. Waar de meeste mensen vroeger een tegelvloer hadden, kun je nu kiezen uit laminaat, hout, beton, etc. In dit artikel kijken we naar:

– laminaat vloeren
– houten vloeren
– gietvloeren
– tapijt
– tegels
– Pvc vloeren

Een laminaat vloer

Laminaat kan tegen een stootje, ook als je er op loopt met een paar hoge naaldhakken. Laminaat vloeren worden tegenwoordig zo goed gemaakt dat ze bijna niet zijn te onderscheiden van echte houten vloeren. Ze zijn echter wel een stuk goedkoper dan een massief houten vloer. Als een laminaat vloer echter beschadigt, is het moeilijk of niet te herstellen. Met een laminaatvloer moet je ook uitkijken voor vocht zoals drinken dat omvalt. Als je het snel schoonmaakt is het geen probleem, maar als je te laat bent met het opruimen kunnen er vlekken en bobbels ontstaan. 

laminaat vloer

Een houten vloer

Hout is duurzaam en gaat erg lang mee. En al beschadig je je vloer: dat is eigenlijk geen heel groot probleem. Houten vloeren zijn makkelijk te onderhouden. Als er deuken zijn ontstaan kun je je vloer opschuren en de deuken laten vervagen. Wat betreft naaldhakken is een houten vloer iets minder leuk, je kunt er dan eigenlijk beter niet op lopen. De hak is zo smal dat je er gaatjes mee in het hout maakt als je er op loopt. Houten vloeren kunnen ook niet tegen vochtige ruimtes, dus zorg ervoor dat jouw huis niet te vochtig is als je een houten vloer wil.

Een gietvloer

Gietvloeren zijn erg makkelijk te onderhouden. Je kunt ze goed schoonhouden en zijn makkelijk aan te leggen. Gietvloeren kan je in elke ruimte die je wilt aanleggen. Het fijne van deze vloeren is dat het maar een dunne laag is. Hierdoor hoef je dus niet rekening te houden met plinten etc. Je kunt het zo over je oude vloer heen laten gieten. Bij gietvloeren kun je uit heel veel kleuren kiezen, en niet alleen grijs! De vloeren zijn waterdicht en je kunt het combineren met vloerverwarming. Gietvloeren slijten wel sneller dan de meeste andere vloeren en kunnen verkleuren. Soms komt het ook voor dat er scheuren in komen.

Een tapijtvloer

Tapijten vloeren hebben een hoop fijne voordelen. In de winter heb je heerlijk warme voeten en tapijt isoleert ook direct je huis tegen kou en geluid. Als je je tapijt per ongeluk beschadigt geeft dat ook niet want, tapijt is een van de goedkoper opties wat betreft vloeren. De nadelen van tapijt zijn dat er meer stof op de grond komt omdat het tapijt dat vasthoud, hierdoor is het onderhoud dus moeilijker, ook bijvoorbeeld bij vlekken in je tapijt. Tapijt kan ook snel stuk gaan en is niet erg duurzaam.

tapijtvloer

Een tegel vloer

Tegels zijn multifunctioneel: op een hete zomerdag werken de tegels afkoelend, maar op een koude winterdag kunnen tegels ook erg effectief zijn! Onder tegels kan je namelijk vloerverwarming leggen. Een tegel kan echter wel erg glad zijn, dus met sokken aan moet je goed opletten. Vele vinden ook dat tegels er kil uit kunnen zien. Tip: als je lichte tegels neemt kies dan alsnog voor donkere voegen, op deze manier lijken ze minder snel vies.

Een pvc vloer

PVC, of te wel polyvinylchloride, zijn toch wel erg handig! Het zijn duurzame vloeren en erg onderhoudsvriendelijk. Deze vloer gaat samen met vloerverwarming en is makkelijk te vervangen of te verhuizen. Deze vloer kan je haast niet verpesten, zelfs niet met water. Bij pvc vloeren moet je de ondervloer echter wel laten veranderen en gelijk laten maken. Het kost natuurlijk wel wat tijd om de vloer te laten veranderen, maar dan heb je ook wat! Rubber op deze vloer moet je proberen te voorkomen, het zorgt voor kleurverandering en kan zorgen voor strepen. Dit geldt ook voor bepaalde schoenzolen.

Previous «
Next »