• Homepage
  • >
  • Blog
  • >
  • De beste houtsoorten die je als klusser in en rond het huis kunt gebruiken

De beste houtsoorten die je als klusser in en rond het huis kunt gebruiken

  • rogier
  • februari 5, 2021
  • Comments Off
verschillende houtsoorten

Klus je graag en vertrouw je liever op je eigen kennis en kunde om werken in en om het huis tot een goed einde te brengen? Dan is het belangrijk dat je over het juiste materiaal en gereedschap beschikt. Bij heel wat werken is het essentieel om degelijk hout te gebruiken – maar hoe maak je nu een goede keuze? Tegenwoordig bestaan er heel wat verschillende houtsoorten, en het bos door de bomen zien is daardoor niet altijd gemakkelijker.

Toch zijn bepaalde verschillende houtsoorten beter om in en om het huis te gebruiken. In het volgende overzicht krijg je daar een beter beeld op, zodat je een beter, mooier en duurzame resultaat verkrijgt!

De beste houtsoorten voor klussers

Wil je een houten vloer leggen, een terras aanbouwen of een ander werkje doen waarvoor je kwalitatief hout nodig hebt? Dan moet je inderdaad kunnen zagen met een afkortzaag, maar je gaat ook op zoek naar de beste houtsoorten. Hieronder een overzicht van enkele populaire opties:

1. Dennenhout

Dennenhout is vooral een goede keuze voor het bouwen van constructies buitenhuis. Ben je bijvoorbeeld van plan om een tuinhuis te bouwen? Dan is dit hout perfect. Het heeft en lichtgele kleur, die geleidelijk aan kan veranderen, en het is een van de meest voorkomende houtsoorten in Midden-Europa. Het is erg gemakkelijk te bewerken en daarbij liggen de prijzen doorgaans lager omdat het lokaal kan worden ontgonnen. Een populair alternatief voor deze houtsoort is vurenhout, aangezien het gelijkaardige kwaliteiten heeft!

2. Noords sparrenhout

Deze houtsoort is afkomstig van sparren die erg noordelijk groeien, in de Scandinavische en Baltische landen. Sparrenhout is erg dicht van structuur, en het is ook heel duurzaam en relatief licht. Met andere woorden, het is een goede houtsoort om snel mee te werken en het biedt erg veel snij- en behandelmogelijkheden, wat interessant is als je het wil zagen met een afkortzaag. De elasticiteit maakt het hout ook veel weerbaarder dan andere houtsoorten. Ten slotte verleent Noords sparrenhout zich perfect voor het bouwen van duurzame, stevige constructies.

3. Larikshout

Ten slotte is er larikshout, dat vooral bekend staat vanwege zijn uitstekende conditie. Doordat het hout erg zwaar is, is het ook erg sterk en duurzaam. Wil je een stevig terras of houten vloer leggen, of een mooi tuinhuis bouwen, dan is larikshout perfect. Het kan daarbij ook als decoratie in huis gebruikt worden, en daarvoor hoeft men er zelfs geen glazuur op aan te brengen. Ook is larikshout erg goed bestand tegen schimmel en infecties, eigenschappen die de iets duurdere prijs toch wel goedmaken!

Previous «
Next »