Waar moet je op letten bij de aanschaf van werkschoenen?

  • rogier
  • januari 20, 2021
  • Comments Off
werkschoenen

Voor steeds meer beroepsgroepen zijn werkschoenen verplicht. Als je op zoek gaat naar veiligheidsschoenen, is het soms lastig om de juiste te kiezen. Er is enorm veel keuze en daarnaast zijn er verschillende veiligheidsklassen die vragen om andere veiligheidsschoenen. Welke werkschoenen heb je nu nodig voor welke klus?

Wettelijk vastgelegd

Werkschoenen zijn er tegenwoordig in allerlei stijlen en met verschillen in de veiligheid die de schoenen bieden. Dit is natuurlijk allemaal wettelijk vastgelegd, dus laat je daarom goed informeren door een specialist die deze wetten kent. Zij hebben jarenlange ervaring in bedrijfs- en werkkleding en kunnen je vaak goed helpen met informatie, pasvormen, etc.

Schoenen voor verschillende soorten werk

Werkschoenen voor zowel heren als dames zijn de laatste jaren enorm verbeterd. Daarnaast zijn ze te verkrijgen in allerlei modellen en typen, waardoor je al lang niet meer bent gewezen op van die saaie, grote zwarte schoenen. Daarnaast heeft elke sector natuurlijk zijn eigen eisen voor een schoen. In sommige beroepsvelden zijn de ijzeren neuzen erg belangrijk en bij andere beroepen is het juist weer belangrijk om anti-slip zolen te hebben. 

Werkschoenen voor in de zorg

Als je in de zorg werkt is het erg belangrijk dat de schoenen voorzien zijn van een antislip zool en een comfortabele loopzool. Dit omdat je vaak op vochtige oppervlakken moet lopen en omdat je veel staat en loopt. Daarnaast moeten de werkschoenen hygiënisch en waterafstotend zijn. Vaak wordt hier het zogenaamde ‚klomp model’ gebruikt.

Werkschoenen voor in de voedselindustrie

Een sector waar het verplicht is om werkschoenen te dragen is de voedselindustrie. Je kunt daarbij kiezen uit werklaarzen, werkschoenen of klompen. Voor schoenen en klompen worden de S2 en S3 normeringen gehanteerd. Afhankelijk van de functie of het beroep kan de normering verschillen. Vraag hiernaar bij de werkgever of opdrachtgever.

Facilitaire sector

In de facilitaire sector moeten de schoenen goede stabiliteit bieden. Voor sommige taken is het belangrijk dat de werkschoenen waterdicht en waterafstotend zijn. Een antislipzool is daarnaast ook erg handig, omdat de grond soms nat kan zijn waardoor het glad wordt. Een veiligheidsneus is ook prettig, omdat het de voet beschermt als er iets op je voet valt.

Werkschoenen voor magazijnwerk

Bij het werken in een magazijn heb je vaak te maken met zware materialen zoals bijvoorbeeld pallets. Om je voeten te beschermen zijn werkschoenen met de normeringen S1, S1p, S2 of S3 verplicht. Het gaat daarbij sowieso om stalen neuzen in de schoenen, maar ook om een stevige zool. Daarnaast kan het per werkplek verschillen wat de eisen zijn voor de werkschoenen.

Previous «
Next »