Tips voor het leggen van een houten vloer

  • Klusjes
  • maart 14, 2017
  • Comments Off

Zelf een houten vloer leggen; waar moet je aan denken?

Na lang nadenken en misschien wel een aantal showrooms bezocht te hebben om ideeën op te doen, is de keuze voor een nieuwe vloer gevallen op een houten vloer.Een houten vloer heeft zijn eigen karakter en een warme, gezellige uitstraling. Een optie is om je nieuwe vloer te laten leggen door een gespecialiseerd bedrijf, maar je kunt prima zelf een houten vloer leggen.

Eerst een ondervloer leggen

Bij een houten vloer leggen moet er eerst een goede ondervloer geplaatst worden.Dit wordt nog wel eens onderschat, maar heeft vele voordelen.Het zorgt onder andere voor geluidsdemping in de ruimte zelf, maar ook naar de eventuele buren toe en extra warmte isolatie.De vloer waar de ondervloer op komt te liggen dient droog, egaal en zo veel mogelijk stofvrij te zijn.
In een huis waar al eerder een vloer in heeft gelegen,is dit over het algemeen geen probleem, maar als het een nieuwbouwhuis betreft en er een nieuwe betonvloer gestort is,zal deze toch zeker zo’n twee maanden de tijd moet krijgen om goed te drogen voordat we een houten vloer leggen.

Houten vloer leggen

Een houten vloer leggen is mogelijk op twee verschillende manieren, namelijk vast leggen of zwevend laten.Bij het vastleggen van de vloer wordt deze gelijmd of gespijkerd. Door het vastleggen van de vloer zal deze weinig werken/ bewegen en is er ook minder ruimte nodig langs de muren.
Een zwevende vloer geeft het eigenlijk al een beetje aan. De vloer ligt los op de ondervloer en een groot voordeel hiervan is dat je de vloer kunt mee verhuizen en geluidsisolerende werkt. Bij een zwevende vloer bestaat echter de mogelijkheid dat delen van de houten vloer gaan werken en naden of kieren gaat geven.

Moest het nou in de lengte of in de breedte?

Een houten vloer leggen we eigenlijk altijd met de naden recht ten opzichte van het grootste raam, in de lengte dus. Hierdoor valt het meeste daglicht parallel aan de naden en zullen deze het minste opvallen. Ook zal het de kamer optisch gezien langer en/of breder maken. Wil je een meer ruimtelijk effect creëren, dan kun je de vloer ook diagonaal leggen.

Afwerking van de houten vloer

Een houten vloer is heel mooi af te werken langs de muur met een plint.Veel houten vloeren hebben als optie een bijpassende houten plint die een mooi geheel geeft aan de nieuwe vloer.Deze kan geplaatst worden op de vloer zelf, maar ook opstaand tegen de muur. En een zogenaamde systeemplint heeft als voordeel dat er desgewenst ook snoeren achter verwerkt kunnen worden.

Previous «
Next »