Alles wat je moet weten over RVS gietwerk

  • Klusjes
  • december 5, 2019
  • Comments Off

RVS gietwerk heeft diverse toepassingen en veel mensen zijn wel met enkele hiervan bekend. Maar wat is het precies en wat kun je ermee? Misschien nog wel meer dan waarvan je je nu bewust bent. RVS staat bekend als roestvrij staal, maar de officiële benaming is roestvast staal of inox. Vanwege de roestbestendigheid na aanraking met water is het bijvoorbeeld een geliefd product in keukens en andere ruimtes waar veel met water gewerkt wordt. Doordat het goed schoon te houden is, is het ideaal voor ruimtes waar hygiënisch gewerkt wordt. 

Wanneer spreek je van roestvrij staal?

RVS gietwerk bestaat uit de basiselementen ijzer, koolstof, chroom en nikkel en om van RVS te spreken dienst minimaal 12% chroom aanwezig te zijn. Wanneer chroom in aanraking komt met zuurstof ontstaat een laag die het onderliggende metaal tegen roest beschermd. Zelfs wanneer RVS gietwerk beschadigd en er roestvorming ontstaat, zullen de onderliggende lagen beschermd blijven. RVS is daarmee een zeer betrouwbare materiaalsoort en heeft veel verschillende toepassingen. Bij de toepassing van RVS gietwerk gaat het vaak om verbindingselementen.

RVS gietwerk en ‘verloren wasmodel’-methode

RVS gietwerk gebeurt onder andere bij een ‘verloren wasmodel’-gieterij. Hoe gaat dit precies in zijn werk? Bij het ‘verloren wasmodel’ wordt een matrijs op maat gemaakt, afhankelijk van het uiteindelijke gietstuk. Hierin wordt de vloeibare was gegoten, waardoor een wasmodel ontstaat. Dit vormt de basis voor het uiteindelijke gietstuk. Vervolgens worden eventuele verontreinigen verwijderd en wordt het wasmodel meerdere keren in vloeibare slurrie gedompeld. Door het bestrooien met een keramiekpoeder wordt een keramische laag gevormd.
Hierna wordt het wasmodel met behulp van stoom gesmolten, wat het de naam ‘verloren wasmodel’- gieten geeft. De keramische mantel die overblijft zorgt dat het eindproduct de juiste vorm heeft. Vervolgens wordt de keramische vorm op hoge temperatuur gebakken. Bij de laatste stappen wordt de staallegering in de keramische vorm gegoten. 

CIREX, RVS gietwerk

CIREX is zo’n verloren was gieterij. De CIREX vestiging in Nederland heeft een smeltcapaciteit van 4.000 ton staal per jaar en kan daarmee grote series staal gietwerk verwerken en tevens een hoog kwaliteitsniveau waarborgen. Daarnaast stelt CIREX staallegeringen samen en kan vrijwel iedere staalsoort gegoten worden.

Previous «
Next »