Tips bij het kopen van een rolsteiger

  • rogier
  • februari 14, 2020
  • Comments Off
rolsteiger kopen

Lampen vervangen? Schilderwerken uitvoeren? De goot reinigen? Onderhoud van je dak? Wie het gehad heeft met het telkens op- en afgaan van een ladder, kan kiezen voor een rolsteiger, één van de meest gebruikte en handigste hulpmiddelen voor werken op hoogte. Veel veiliger dan een ladder ook. De kans op vallen wordt tot een minimum beperkt. Rolsteigers bestaan er in vele maten en uitvoeringen en voor elke situatie bestaat er een oplossing. Hieronder enkele tips die je kunnen helpen bij het kiezen van de juiste steiger voor jouw concrete situatie. De aankoop is geen wekelijkse bezigheid, dus kan je best wat hulp gebruiken.

Eigenschappen

De naam zegt het al: een rolsteiger rolt. Je kan hem dus gemakkelijk verplaatsen door de wielen die eronder staan en zo kan je vlotter werken. Elke variant geeft je vrijheid en mobiliteit tijdens het werken op hoogte.

Opbouw

Let bij aankoop op de instructies voor opbouw. Vaak is er niet enkel een handleiding op papier, maar kan je ook in een demo video bekijken hoe alles in zijn werk gaat. Rolsteigers kunnen dikwijls door één persoon opgebouwd worden en hebben een snelle opbouwtijd. Het kan soms handig zijn om je te laten assisteren. Gedemonteerd neemt de steiger weinig ruimte in. Je kan hem vervoeren met een steigeraanhanger.

Hoogte

Bedenk goed voor welke werken je de rolsteiger wil gaan gebruiken. Doe je dit occasioneel of wil je intensief gebruik maken ervan? En is het de bedoeling om outdoor te werken of ga je binnenshuis aan de slag? Allemaal zaken om rekening mee te houden bij het beslissen of je kiest voor een basisversie of een professioneel model. Maar het belangrijkste is misschien wel de hoogte waarop je wil werken. Het zou zonde zijn om een stuk te kort te schieten. Bij de technische kenmerken van een steiger staan meestal lengte- en breedtematen om vaak ook hoogte van platform aangeduid. De belangrijkste maat is echter de werkhoogte. En die ligt ongeveer twee meter hoger dan de platformhoogte. Zorg dus dat je achteraf niet voor nare verrassingen staat en kies het juiste formaat. Al die verschillende maten zorgen soms voor verwarring. Onthoud dus dat het de werkhoogte is die van tel is.

Platform

Naast de hoogte, zijn de afmetingen van het platform erg belangrijk. Je moet comfortabel kunnen staan en plaats hebben voor zaken zoals een emmer, verfpot en ander werkmateriaal. Bedenk ook eens of je steeds alleen gaat werken. Misschien wil je samen met een vriend of collega aan de slag en dan is een breder platform handig. Of misschien heb je een kleine woonkamer en dan kan een smaller model eerder toepasselijk zijn in jouw geval. Het is natuurlijk zo dat je voor een brede en hoge steiger meer onderdelen nodig hebt dan voor een smalle en lage steiger. Een bredere steiger staat dan weer iets stabieler.

Transport

Een steigeraanhanger is ideaal om je rolsteiger makkelijk en veilig te vervoeren, want die is speciaal erop voorzien om alle onderdelen een plaatsje te geven. Je kan de aanhanger apart kopen of samen in één pakket met de rolsteiger.

Previous «
Next »