• Homepage
  • >
  • Blog
  • >
  • 10 tips: ik wil een groen dak en  nu?  

10 tips: ik wil een groen dak en  nu?  

  • Klusjes
  • augustus 4, 2022
  • Comments Off
grindrand-groendak

Jij hebt een toffe schuur of een waanzinnige aanbouw laten plaatsen en wil daar een groen dak op  aanleggen. Maar dan? Bij de bouw had je hier al rekening mee kunnen houden, maar er bestaat  een kans dat je dit niet hebt gedaan. Wees gerust: er is altijd een oplossing. In deze blog neemt  de SedumSpecialist je in 10 stappen mee richting een mooi bloeiend groen dak.  

1. Dakconstructie  

We beginnen met een feitje over lichtgewicht daken. Vrijwel alle nieuwbouw, inclusief  schuurdaken, zijn sterk genoeg om een lichtgewicht groendak te dragen. Dat is al goed nieuws.  Daarnaast hanteren wij de vuistregel: kun je op je dak lopen, dan kan het ook een groen dak  dragen. Bij twijfel kun je checken of de balkenstructuur zichtbaar is. Met de afmetingen daarvoor  is uit te rekenen hoeveel het dak kan dragen. Kies je voor een lichtgewicht pakket, dan weegt dit,  wanneer verzadigd, tussen de 45 en 55 kg. Wil je een dikker groen dak, dan moet je er rekening  mee houden dat het dak 85 kg tot 100 kg kan dragen. Kortom, zoek voor je aan een groen dak  begint uit hoeveel jouw dak kan dragen.  

2. Dakbedekking  

Ook is het belangrijk om na te denken wat je als dakbedekking gaat gebruiken. En wat ligt er nu al  op je dak? Het is van belang om te weten of dit materiaal wortelwerend is. EPDM is bijvoorbeeld  wortelwerend van zichzelf, maar bitumen – het meest voorkomende – is dat niet. Zink, wat vaak  wordt gebruikt in de dakrand of langs muren, heeft geen goede werking op de zuren van sedum.  Dit is ook goed om in de gaten te houden. Plaats daarom hierlangs altijd een grindrand.  

3. Dakrand (trim)  

Hoe hoog is jouw dakrand (trim)? Bij groendak pakketten is het gebruikelijk dat wordt  weergegeven hoe hoog de totale dikte is. Voor het mooiste resultaat is het aan te raden een  pakket te kiezen wat lager is dan de trim. Je kunt wel een paar centimeter opvangen met een  schuine grindrand, maar eigenlijk wil je voorkomen dat je tegen de lagen van je groen dak opkijkt.  Daarnaast wil je ook zeer waarschijnlijk voorkomen dat los substraat kan wegspoelen. Om dit  tegen te gaan kun je gebruikmaken van scheidingsprofielen. Bij lichtgewicht pakketten en  sedumtrays is dit niet per se nodig. Heb je helemaal geen dakrand? Dan kun je ook een  dakrandprofiel bevestigen met speciale kit. 

4. Regenwaterafvoer  

Wij horen vaak de term ‘mos sedum’. Dit is niet juist! Sterker nog, je wilt mos eigenlijk voorkomen  omdat dit het sedum kan verdringen. Mos verschijnt veelal op vochtige plekken. We raden  daarom aan om op daken waar meer dan 2 cm water op blijft gaan staan geen sedumdak te  plaatsen. Anders wordt het te nat met als gevolg dat mosgroei de overhand krijgt en dat is zonde.  Het regenwater moet dus weg, maar je wilt ook niet dat er vuil in je afwatering terecht komt. Dit  kun je voorkomen door een bolrooster of een bladvanger te gebruiken.  

5. Situatieatieschets en subsidie  

Goed, nu je de basisinformatie in de pocket hebt, is het tijd voor afmetingen en een helder plan.  Want wat is de binnenmaat in lengte en breedte? Zijn er obstakels? Hoe groot wil jij de grindrand  maken? Op www.sedumspecialist.nl kun je schaaltekeningen downloaden. Hiermee kun je super  makkelijk een situatieschets maken. Dit is niet alleen handig voor ons, maar ook steeds meer  gemeenten vragen hierom bij het indienen van een subsidieaanvraag. Twee vliegen in een klap  dus.  

groendak-pakket

6. Vierkante meters  

Wil je de vierkante meters uitrekenen? Doe dit dan door de lengte te vermenigvuldigen met de  breedte (4 x 4 = 16 m²). Daarbij reken je ook de omtrek uit voor de grindrand. Dit is lengte + lengte  + breedte + breedte (4 + 4 + 4 + 4 = 16 meter). Met de resultaten hiervan kun je straks heel  eenvoudig je folie, beschermdoek, grind en sedum pakket bestellen. Houd wel altijd rekening met  snijverlies. Zoals wij altijd zeggen: liever iets teveel sedum dan een dure nalevering. Twijfel je over  de hoeveelheid die je moet hebben, dan kijken wij natuurlijk graag met je mee.  

7. Folie en grind  

Heb je een bitumen dak, dan raden we altijd aan om wortelwerende folie te gebruiken. Deze folie  komt op een rol van 4 meter. Dat wil zeggen dat wanneer je 1 meter bestelt, je een stuk ontvangt  van 1 x 4 meter, dus 4 m². Is jouw dak aan een kant wat langer dan 4 meter, dan zul je even wat  moeten stoeien. Bovendien bestel je gauw meer omdat je rekening moet houden met een 50 cm  overlap. Voor het grind hebben we een slimme formule. Bij een 10 cm brede grindrand  (bijvoorbeeld bij een dak van 25 m²) krijg je de volgende rekensom: 25 x 0,10 x 0,06 / 0,0167 =  8,98. Je rondt altijd naar boven af dus in dit geval zou je 9 zakken grind nodig hebben. Voor een  regenwaterafvoer of luchtafvoer rekenen wij met 10 kg grind dus een halve zak.

8. Pakket keuze  

In principe heb je nu nagenoeg alle informatie die je nodig hebt om een keuze te maken en kun je  je eigen groen dak aanleggen. Veel mensen kiezen voor een groendak vanwege de groene  uitstraling en kiezen dan voor een lichtgewicht pakket of sedumtray. Anders willen juist weer een  dikker dak (net zo mooi) en gaan voor het premium pakket of de Click ’n Go trays. De trays zijn in  deze handzaam, makkelijk te verplaatsen en vervangbaar. Kom je er niet uit, dan kun je altijd  contact opnemen met de SedumSpecialist.  

groen-dak-aanleggen

9. Nog meer nodig?  

Wat dacht je van mest? Het blijven plantjes natuurlijk. Zeker na de aanleg van jouw groen dak  helpt het om, naast goed water geven, het dak minimaal 1 keer te bemesten. Wedden dat twee  weken later alles er fier bij staat?  

Dan heb je nu in de basis alles om een groen dak te realiseren. Vergeet niet dat alles nog wel op je  stoep afgeleverd moet worden. De pakketen worden besteld op pallets per vrachtwagen. 

10. Bestel in de webshop  

Het mooie is dat je alles wat je nodig hebt online in de webshop kunt bestellen. Ben je nog niet  helemaal zeker van je zaak, dan kun je ook op basis van bovenstaande informatie een offerte  aanvragen. In het geval van een subsidie aanvraag is dat sowieso geen overbodige luxe, gezien  sommige gemeente hierom vragen. En was dit artikel toch nog wat onduidelijk? Bel 085-1305  495, dan legt de SedumSpecialist het haarfijn aan je uit.  

Previous «
Next »