• Homepage
  • >
  • Blog
  • >
  • Freelancer? Zzp’er? Zo heb je altijd inkomsten om op terug te vallen!

Freelancer? Zzp’er? Zo heb je altijd inkomsten om op terug te vallen!

  • rogier
  • juli 29, 2022
  • Comments Off

Het leven van een freelancer of Zzp’er lijkt zo mooi, maar helaas zitten er ook wel wat haken en ogen aan. Tegenover het feit dat je helemaal zelf je eigen tijd en werk kunt indelen, kan het ook zomaar zijn dat je een tijd zonder werk komt te zitten. Bijvoorbeeld wanneer er geen opdrachten meer binnenkomen. Vaak sta je er dan helemaal alleen voor en moet je je maar zien te redden. Een freelancer bijvoorbeeld werkt vaak aan de hand van ‘uurtje-factuurtje’. Zijn er geen opdrachten en kun je niet werken, dan verdien je dus ook helemaal niets. Het is dan ook ontzettend belangrijk om op de één of andere manier toch inkomsten te hebben waar je altijd op terug kunt vallen. Een soort stok achter de deur. In deze blog willen we het hier graag over hebben. Lees daarom snel verder!

Wees voorbereid en zorg voor een buffer/vangnet

Ze zeggen wel eens: ‘een goede voorbereiding is het halve werk’ en dat geldt ook zeker voor freelancers en Zzp’ers. Wees voorbereid op eventuele tegenslagen en periodes waarin je geen werk hebt. Als schilder of ramenwasser bijvoorbeeld, zul je in de zomer waarschijnlijk veel meer opdrachten hebben dan in de winter. Je bent daarnaast vaak ook nog eens afhankelijk van het weer. Regent het een week lang? Dan zul je in die week weinig inkomsten hebben. Een weekje geen inkomsten is vaak nog niet zo erg. Het wordt echter anders wanneer je de periodes met weinig werk niet meer kunt compenseren met de periodes waarin er veel werk is. Des te belangrijker is het om een soort buffer of vangnet te hebben waar je op terug kunt vallen. Open desnoods een aparte spaarrekening waar je dit geld op kunt zetten en gebruik het alleen in noodsituaties.

Verdiep je in het genereren van passief inkomen

Wanneer je in opdracht van iemand zijn of haar ramen lapt of de muren van een nieuw kleurtje voorziet, dan genereer je actief inkomen. Deze inkomstenstroom is er alleen wanneer je jouw tijd voor geld inruilt en stop dus ook op het moment dat je niet meer werkt. Er zijn echter ook inkomsten die continu door blijven stromen, of je nu ramen aan het lappen bent of in de kroeg een biertje staat te drinken met vrienden. Dit heet passief inkomen. Dit is inkomen waar je nu even wat moeite voor moet doen, maar waar je vervolgens gedurende een langere tijd de vruchten van kunt plukken zonder dat het op dat moment nog veel tijd, geld en moeite kost. Het maakt je dan ook minder afhankelijk van het aantal binnenkomende opdrachten, het weer en alles wat nog meer van invloed kan zijn op jouw actieve inkomsten.
Wanneer je één of meerdere passieve inkomstenstromen hebt lopen, heb je dus altijd een inkomen om op terug te vallen. Passief inkomen kun je op meerdere manieren genereren. Denk aan beleggen in obligaties en aandelen, investeren in onroerend goed of investeren in cryptocurrency (zie hiervoor Anycoin Direct). Doe dit echter altijd alleen met geld dat je sowieso kunt missen! Andere manieren, waar minder of zelfs geen startgeld voor is, zijn: een blog beginnen, een app bouwen, een webshop starten, een YouTube kanaal beginnen met informatieve filmpjes bijvoorbeeld, advertentieruimte verhuren of een online cursus maken over een onderwerp dat op dit moment speelt en waar veel mensen geïnteresseerd in zijn. Opties genoeg dus om een vangnet of buffer voor moeilijkere tijden te creëren!

Previous «
Next »