• Homepage
  • >
  • Blog
  • >
  • Het merk Trespa® staat voor hoogwaardige HPL platen

Het merk Trespa® staat voor hoogwaardige HPL platen

  • Klusjes
  • januari 4, 2022
  • Comments Off

De merknaam Trespa® is bij de meeste gebruikers van HPL platen het best bekende merk. De afkorting HPL staat voor High Pressure Laminate en wordt ook wel volkern genoemd. Bij de productie van HPL platen worden dunne papierlaagjes of papierpulp onder hoge druk samengeperst. Zo ontstaan stijve en harde platen met een gesloten oppervlak. Vaak wordt het oppervlak nog voorzien van een toplaag met een kleur of structuur. Trespa®, Resoplan, Vikures en Vikulit zijn merknamen die in de markt gebruikt worden, waarbij de merknaam Trespa® wel het meest bekend is.

De eigenschappen van Trespa® platen

De productiemethode van Trespa® platen is iets afwijkend ten opzichte van andere HPL platen en geschiedt door middel van de EBC-technologie (Electron Beam Curing). De kern van Trespa® platen bestaat uit houtvezels die, samen met thermohardende harsen, worden samengeperst. Hierbij wordt het oppervlak van Trespa® platen voor een deel geïntegreerd in de kern van de plaat. Het uiteindelijke resultaat is een plaat die zeer maatvast is en een hard oppervlak heeft. Hierdoor kan vuil zich niet makkelijk hechten aan het oppervlak en is de plaat eenvoudig te reinigen

Wat zijn de bewerkingsmogelijkheden van Trespa® platen

Trespa® platen laten zich uitstekend bewerken en dat kan meestal met de standaard gereedschappen worden uitgevoerd. Bij het zagen en frezen van Trespa® platen dient er rekening te worden gehouden met de hardheid van de platen. Dit betekent bijvoorbeeld dat er bij het zagen een ander zaagblad gebruikt moet worden ten opzichte van bijvoorbeeld zachtere kunststoffen. Naast het zagen en frezen behoren het boren, schilderen, verlijmen en schroeven van Trespa® ook tot de mogelijkheden.

Toepassingsmogelijkheden

Binnen het bouwsegment worden Trespa® platen voor verschillende toepassingen ingezet. Veel voorkomende toepassingen zijn boeiboorden en geventileerde gevelbekledingen. Daarnaast zijn dakkapellen, luifels, plafonds, balkons en terrasafschermingen toepassingen waar Trespa® zijn weg vindt. Het leveringsassortiment Trespa® platen bestaat uit vele kleuren, decors, diktes en maatvoeringen en is te bekijken op vinkkunststoffen.nl.

Previous «
Next »