Zo houd je je woning netjes

  • Klusjes
  • mei 13, 2021
  • Comments Off
woning netjes

Als je je constant in een rommelige omgeving bevindt, heeft dit een nadelige invloed op je humeur. Van de andere kant wil je natuurlijk niet dat opruimen en schoonmaken het grootste deel van je vrije tijd beslaan. Gelukkig kun je in een opgeruimde woning leven, zonder dat je daar heel veel tijd aan kwijt bent. Sommige zaken om dit op te lossen  zijn van praktische aard, zo kun je kabelclips gebruiken om je (stroom) kabels te bundelen, zodat die niet als een warboel bij je tv liggen. Andere oplossingen komen echter door routines en zaken die je automatisch gaat doen. Lees verder om hier alles over te weten te komen!

Gooi overbodige spullen weg

Veel woningen zoals appartementen en huizen zijn volgestouwd met dingen die niet of bijna niet gebruikt worden. Denk maar aan je bomvolle kleerkast, of het rommeltje dat je werkhok noemt. Gooi dingen die je nooit gebruikt weg enn wees daarbij resoluut. Ga planmatig te werk: elke week ga je in één ruimte op zoek naar overbodige spullen. Zo zal je na enkele weken merken dat je huis ordelijker aanvoelt.

Denk goed na voor je iets aanschaft

Denk goed na voor je een aankoop doet. Een goede methode om daar inzicht in te krijgen is om een periode lang bij te houden wat je allemaal in huis haalt. Vaak is de gedachte aan het ‘moeten opschrijven’ alleen al genoeg om prullaria toch maar te laten liggen. Daarnaast is het ook van belang om bij het doen van de wekelijkse boodschappen goed na te denken over afval. Koop bewust en kies spullen die weinig afval veroorzaken. 

Laat spullen niet slingeren

Iedereen brengt wel eens nieuwe spullen mee naar huis, of ontdekt bijvoorbeeld spullen die naar boven moeten. En die leg je meestal ergens in de woning waar er plaats i, vaak de traps. Helaas blijven die spullen vaak langer dan liggen noodzakelijk. Hierdoor geven ze je woning een rommelige indruk. Voorzie daarom een ruimte in je hal aan de voordeur waar je die spullen plaatst. En leg ze op de juiste plaats wanneer je tijd hebt.

Huishoudelijke taken in kaart brengen

Geef structuur aan je huishoudelijke taken en maak een lijst met een onderscheid tussen dingen die dagelijks, wekelijks en maandelijks moeten gebeuren. Plan deze taken op een kalender en zorg ervoor dat je elke dag een beetje doet. Omdat de meeste taken maximaal 20 minuten in beslag nemen, valt het dagelijkse werk dan heel erg mee. Hierdoor blijft je huis ook makkelijker opgeruimd, zonder dat je daar, voor je gevoel, veel moeite voor moet doen.

Previous «
Next »