• Homepage
  • >
  • Blog
  • >
  • Tips voor het plaatsen van een ventilatiesysteem: hoe pak je dit aan?

Tips voor het plaatsen van een ventilatiesysteem: hoe pak je dit aan?

  • Klusjes
  • juni 7, 2020
  • Comments Off
tips voor het plaatsen van ventilatie

Ben je van plan om thuis een ventilatiesysteem te installeren, zoals een deurrooster of een mechanisch ventilatiesysteem? Dan ben je verstandig bezig! Want een woning of bedrijf slecht ventileren kan vervelende consequenties hebben. Maar hoe kun je op een handige manier een ventilatiesysteem, zoals mechanische ventilatie of een deurrooster plaatsen? Waar moet je zoal op letten?

Uit welke ventilatiesystemen kun je kiezen? Kies uit een van de vier hoofdsoorten

Een ventilatiesysteem inbouwen is in diverse gevallen niet zo heel moeilijk. Zo kan een deurrooster of een ventilatieklep in de muur vrij gemakkelijk door een gemiddelde doe-het-zelver geïnstalleerd worden. Anders wordt het als er een mechanisch ventilatiesysteem ingebouwd moet worden. Er bestaan vier soorten van dit type ventilatie, die aangeduid worden als ventilatiesysteem A, B, C en D. Systeem A staat voor natuurlijke ventilatie, wat doorgaans gebeurt via een rooster in de muur of een deur. Systeem B werkt staat voor een mechanische toevoer van frisse lucht. Bij het C-systeem vindt er op een mechanische wijze afvoer van vervuilde of vochtige lucht plaats. Systeem D is het meest geavanceerde mechanische ventilatiesysteem en zuigt verse lucht aan, terwijl vervuilde lucht wordt afgevoerd. Dit systeem staat ook wel bekend als balansventilatie.

Een planning maken en de benodigde materialen kiezen

Na het kiezen van het meest geschikte ventilatiesysteem moet er een haalbare planning en een lijst van benodigde materialen gemaakt worden. Deze punten van aandacht zijn van belang om de installatie goed en vlot te kunnen uitvoeren. Belangrijk is hierbij om een realistische tijdsplanning te maken, alle accessoires die je nodig hebt aan te schaffen en te zorgen voor het juiste gereedschap. Want je kunt de juiste spullen en benodigdheden bij elkaar verzamelen, maar als je geen gereedschap hebt voor de montage ben je natuurlijk nog nergens.

Het uitvoeren van je plan: het ventilatiesysteem installeren

Heb je alle spullen bij elkaar, dan is het tijd om de ventilatie te installeren. Belangrijk is om van tevoren goed te weten welke stappen je moet volgen. Hiervoor moet je het begeleidende instructieplan goed doorlezen. Snap je iets niet, dan kun je ook online instructie filmpjes kijken over hoe de installatie het beste kan worden uitgevoerd. Hiervoor kun je kijken op bijvoorbeeld YouTube of een website van een bouwmarkt. Sluit de aanvoer en afvoerbuizen aan en installeer (eventueel) het mechanische systeem. Dit hele traject is eenvoudiger dan veel klussers denken. Is het eenmaal afgerond, dan heb je de kosten die een installateur rekent mooi uitgespaard!

Previous «
Next »