Cirkel zagen in hout

  • rogier
  • oktober 23, 2018
  • Comments Off

Een perfecte cirkel zagen in hout

Bij het klussen met hout of het decoreren van jouw woning heb je soms een perfecte cirkel nodig. Denk maar aan originele muurdecoraties, onderschaaltjes, cirkeltjes bij het bloemschikken,…

Hoe kan je nu perfect rond hout zagen? Een van de opties is een cirkel zagen met een decoupeerzaag, maar helemaal perfect lukt dat nooit. Een mooie cirkel zagen in hout kan door enkel trucjes te gebruiken.

Heb je kleinere cirkels nodig, dan bestaan er klokboren voor hout in verschillende diameters. In de meeste bouwmarkten zijn ze te koop tot 10 centimeter. Een klokboor wordt soms ook “gatenzaag” genoemd. Je kan deze monteren op een boormachine waarbij een kleiner boortje eerst het middelpunt doorboort en als steun dient voor de buitenste boor. Die buitenkant draait zich door het hout naar beneden. Het resultaat is een perfecte houten cirkel. Het nadeel van zo’n klokboor is dat er in het middelpunt wel een klein gaatje zit ter grootte van de centerboor. Meestal zal dit een diameter tussen 5 en 7 mm zijn.
Voor grotere cirkels gebruik je andere hulpmiddelen.

Een grotere en perfect cirkel zagen in hout, kan door gebruik te maken van een lintzaag.
Start je met een vierkante plank, teken dan vanuit elke hoek een diagonale lijn. Waar de 2 lijnen elkaar kruisen is het middelpunt. Daar sla je een kleine nagel in. Met potlood aan een touwtje kan je de omtrek van de cirkel uitzetten.
Daarna kan je de cirkel zagen met een decoupeerzaag. Doe dit wel iets meer naar buiten dan de lijn die je net hebt afgetekend, waardoor de cirkel dus ongeveer rond is en iets te groot.

Vervolgens sla je het nageltje helemaal door het werkstuk zodat de punt er net iets doorsteekt. De voorlopige cirkel prik je nu op een kleiner stukje hout, waardoor je een draaiende schijf krijgt.
Bevestig het onderste blokje zo dat de lintzaag net de lijn van de bovenste cirkel raakt en draai het werkstuk zachtjes rond. De lintzaag zal mooi langs de potloodlijn de kanten afzagen. Zo kan je rond hout zagen en krijg je een perfecte cirkel.

Een andere en erg perfecte machine om cirkels te maken is de draaibank. Een draaibank is wel eerder bedoeld om lange smalle stukken te bewerken en niet echt geschikt om ronde plankjes te maken, maar mits wat aanpassingen het lukt er ook wel mee. Start terug met een iets grotere cirkel die je met de decoupeerzaag hebt gemaakt. Daarna kan je op de draaibank de zijkanten bijwerken tot de gewenste dikte.

Previous «
Next »