Waarom je moet kiezen voor kwalitatief goed schakelmateriaal

  • Klusjes
  • september 29, 2021
  • Comments Off
schakelmateriaal

Schakelmateriaal zijn al de ingebouwde, en in de muur weggewerkte, bedieningselementen waarmee je elektriciteit in het huis op een veilige manier kunt bedienen. Denk daarbij aan dimmers, schakelaars en stopcontacten. Het is dan ook erg belangrijk dat deze spullen van goede kwaliteit zijn. Vandaar dat je het beste kunt kiezen voor een goed merk zoals Jaeger Busch schakelmateriaal. Bij experts als deze is schakelmateriaal verkrijgbaar in de meest uiteenlopende stijlen en kleuren.

Hoe is schakelmateriaal opgebouwd?


Schakelmateriaal dat wij in onze woningen gebruiken bestaat eigenlijk uit twee afzonderlijke delen. Het ene deel noemen we een element, dit kan bijvoorbeeld een dimmer, een stopcontact of een schakelaar zijn. Het tweede deel is dan de afdekplaat dat gebruikt wordt om het eerste deel, het element, weg te werken. Met deze delen kun je eigenlijk alle mogelijke combinaties maken om je apparaten in huis van stroom te voorzien, of juist af te zetten.

Deze elementen kennen we:

Schakelaars

– een schakelaar met oriëntatielicht, hiermee vind je gemakkelijk de lichtschakelaar in het donker.

– een 3-standenschakelaar, voor bijvoorbeeld het inschakelen van een zonwering, waarbij verschillende standen mogelijk zijn

– een wisselschakelaar, bevat één knop waarmee bijvoorbeeld een lamp aangeschakeld kan worden.

– een kruisschakelaar, hiermee is het mogelijk om één lichtpunt op drie of meer punten te bedienen. Deze wordt bijvoorbeeld gebruikt in de slaapkamer om de lamp te bedienen bij de deur en aan beide kanten van het bed.

– een serieschakelaar, deze kan twee lichtpunten vanaf één plaats bedienen.

Stopcontacten

– zonder randaarde, komen vooral in oude huizen voor en zijn een stuk onveiliger.

met kinderbeveiliging, voorkomt dat kinderen hun vingers of voorwerpen in het stopcontact kunnen steken.

– met USB aansluiting, hierbij kun je een USB kabel erop aansluiten en zo bijvoorbeeld je telefoon opladen. Dit type stopcontact zie je veel in hotels.

met randaarde, voor beveiliging van elektrische apparatuur bij bijvoorbeeld blikseminslag.

Dimmers

Deze gebruik je voor het feller of minder fel laten branden van verlichting, of om de snelheid van een ventilator te regelen. Een dimmer is erg energie besparen. Het verstandigste ben je als je kiest voor schakelmateriaal van hetzelfde merk en dan ook nog het liefst uit dezelfde serie. Dit moet je doen, omdat elk merk zijn eigen vorm en beveiligingsmethode heeft. Ook binnen één merk heb je verschillen, dus het beste kun je ook nog eens kiezen voor schakelmateriaal uit dezelfde serie. Niet alleen werkt dit makkelijker als je het gaat aansluiten, maar je huis ziet er een stuk homogener uit, als overal hetzelfde schakelmateriaal is gebruikt.

Previous «
Next »