• Homepage
  • >
  • Blog
  • >
  • Stook veilig en verantwoord met deze tips van De Schoorsteenbrigade

Stook veilig en verantwoord met deze tips van De Schoorsteenbrigade

  • Klusjes
  • september 30, 2019
  • Comments Off

Het gebruik van een kachel is niet bepaald lastig. Je steekt het vuur aan en gooit er vervolgens telkens wat blokken hout bij op. Veel mensen weten echter niet dat er ook een aantal risico’s aan het gebruik van een kachel kleven. Wanneer jij niet voorzichtig te werk gaat, kan er bijvoorbeeld een schoorsteenbrand ontstaan. Daarom is het belangrijk om veilig en verantwoord te stoken. Maar hoe doe jij dat eigenlijk? In onderstaande tekst geeft De Schoorsteenbrigade jou een aantal nuttige tips om veilig en verantwoord te stoken.

1. Veeg jouw schoorsteen ieder jaar

Wil jij veilig en verantwoord stoken? Zorg er dan voor dat jij jouw schoorsteen minimaal één keer per jaar veegt. Op deze manier weet je namelijk zeker dat rommel uit het rookkanaal verdwijnt. Zo wordt roet verwijderd, maar bijvoorbeeld ook creosoot. Wil jij zelf jouw schoorsteen vegen? Dit raden wij ten zeerste af. Waarom? Omdat dit een klus is die zeer precies en met de juiste middelen uitgevoerd moet worden. Wanneer jij zelf aan de slag gaat, wordt de schoorsteen mogelijk niet goed schoon. En dit kan verstrekkende gevolgen hebben!

2. Gooi alleen hout in jouw kachel

Het lijkt logisch om alleen hout in een houtkachel te gooien. Toch weten wij uit ervaring dat lang niet alle mensen ook alleen maar hout op het vuur gooien. Zodra de kachel eenmaal flink brandt, wordt er geregeld andere rotzooi in gegooid. Zo wordt er vaak oud papier op het vuur gegooid, maar ook plastic komt geregeld in de kachel terecht. Aangezien jij niet weet hoe het vuur op het product reageert, is dit natuurlijk niet veilig en verantwoord. Gooi daarom alleen hout op het vuur en gooi de overige rommel gewoon in de vuilnisbak.

3. Stook alleen bij goed weer

Veel mensen weten niet dat het bij bepaalde weersomstandigheden niet veilig en verantwoord is om te stoken. Wanneer dit het geval is? Bij mist en bij een windkracht die lager ligt dan drie. Bij dit weer is er namelijk weinig of geen trek in het rookkanaal. Wat hier de gevolgen van zijn? Dat rook en andere gassen zich niet verspreiden door jouw schoorsteen, maar zich juist ophopen. Is het mistig buiten of waait het niet hard genoeg? Laat jouw kachel in dat geval lekker uit en draai de thermostaat een graadje op. 

Previous «
Next »