Vloerverwarming in de badkamer aanleggen

  • Klusjes
  • maart 16, 2017
  • Comments Off

Dat is een flinke klus, vloerverwarming in de badkamer aanleggen.

In de bouw-en constructie wereld is het bouwen of vernieuwen zelf meestal niet het belangrijkste. De planning komt echt altijd op de eerste plaats. Bij het aanleggen van vloerverwarming in de badkamer moet u daarom eerst maar eens een goede tekening maken van de bestaande badkamer. Die zal namelijk helemaal verdwijnen!

Waarom is vloerverwarming in de badkamer aanleggen zo veel werk? Vloerverwarming komt per definitie onder de vloer te liggen. De bestaande vloer in uw badkamer moet dus afgebroken worden. Bedenk daarbij op de eerste plaats goed wat u met het ontstane afval gaat doen. Hebt u bouwplannen voor bijvoorbeeld een schuur in de tuin dan kan het bouwafval dienen als ondergrond van de fundering bijvoorbeeld.

De inkopen doen.

Voor het systeem zoekt u een in de vloer verwarmingssysteem dat bestaat uit een dun kabel verwarmingselement dat in een mat verweven is. Die mat installeert u onder de tegels. Dat kunt u natuurlijk het beste doen wanneer u al aan het verbouwen bent, of bij nieuwbouw of aanbouw van een nieuwe badkamer.
Er zijn dan twee soorten verwarming. Het verwarmen van alleen de vloer zal er voor zorgen dat uw voeten redelijk warm blijven in de badkamer. U kunt ook kiezen voor volledige verwarming door middel van vloerverwarming.

Voorzie de verwarming van een eigen energiebron.

Een goede vloerverwarming heeft ongeveer evenveel energie nodig als een moderne, grotere televisie. Maar het is nooit een goed idee om verschillende zware elektrische apparaten een te sluiten in een en dezelfde groep. Leg uw vloerverwarming dus aan met een eigen groep en eigen stroomonderbreker.
Een programmeerbare thermostaat die de mat aan zet op drukke tijden, en uit wanneer u slaapt of niet thuis bent, zal wat meer kosten in de aanschaf. Maar op de lange duur kunt u met een dergelijke thermostaat veel energie besparen.

Pas de mat eerst op de lege ondervloer.

Als u de oude tegels verwijdert zijn en de ondervloer schoon en droog is, pas dan de mat met het verwarmingselement. Daardoor weet u zeker dat de kabels voor het aansluiten goed liggen en de mat niet te groot of te klein is.
Leg de mat vast, op de meest eenvoudige manier. Daarvoor zou u speciale plakband kunnen gebruiken, er is ook speciale lijm in de handel verkrijgbaar.

Leg de mat niet onder de kast in de badkamer, en tot op ongeveer tien centimeter van de wanden af.
De instructies bij de mat en de thermostaat zijn meestal duidelijk genoeg om het zelf te kunnen installeren. Maar voor het installeren van een nieuwe stroomonderbreker en voor de toevoegingen bij de stoppenkast kunt u beter even contact opnemen met een elektricien. Als de installatie helemaal compleet is, doe dan een laatste test door de verwarming even aan te zetten. Daardoor weet u zeker dat alle controlemiddelen werken.

Gebruik het systeem pas volledig als alles droog is en uitgehard. Dat kan twee tot zelfs vier weken duren. Haal dan de hele familie erbij en ga lekker scrabble spelen op de nieuwe, verwarmde vloer.

Previous «
Next »