Werk je bij een bedrijf als bijvoorbeeld loodgieter of timmerman? Waarschijnlijk ben je dan erg handig! Een trend die zich voortzet is de toename van ZZP’ers (zelfstandige zonder personeel). Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun baan op te zeggen en voor zichzelf te beginnen. Voor jezelf beginnen heeft heel veel voordelen, je kan bijvoorbeeld je eigen uren bepalen en elk extra uurtje wat je in je bedrijf en werkzaamheden stopt, levert onderaan de streep meer inkomen op. Dit houdt je gemotiveerd en je kan daarnaast ook zelf bepalen welke klussen je aanneemt.
Werk je dus momenteel als loodgieter, ben je je huidige baan beu en wil je als zelfstandige klusjesman beginnen? Wacht hier dan niet mee, dit is het moment om je eigen onderneming te starten. Ga naar de Kamer van Koophandel en schrijf je eigen onderneming in.
Leuk dat je een eigen onderneming gaat starten, maar er zijn een aantal praktische dingen waar je over na moet denken alvorens je kan starten met je eigen onderneming.
Aandachtspunten
- Schrijf een ondernemingsplan. Als je een bedrijf wilt starten dan is de kans aanwezig dat je aan het begin moet investeren in je bedrijf. Denk hierbij aan een opslagplaats, misschien een klein kantoortje en uiteraard spullen om je werkzaamheden mee te verrichten (lasspullen, voorraad, als je timmerman bent bijvoorbeeld zaaggereedschap en hout etc. Als je moet investeren is het handig als je een lening af kan sluiten bij een bank als je zelf niet genoeg vermogen hebt om dit te financieren.
- Rechtsvorm kiezen. Wat voor plannen heb je met je bedrijf? Wil je alleen blijven binnen je bedrijf kies dan bijvoorbeeld de rechtsvorm Verwacht je binnen de kortste keren uit te breiden? Kies dan eerder voor een Besloten vennootschap. Hier zijn ook weer belangrijke keuzes die je moet maken. Wil je namelijk privé aansprakelijk gesteld kunnen worden bij bijvoorbeeld een faillissement?
- Inschrijven bij het Handelsregister. Voordat je van start kunt gaan is het belangrijk om je in te schrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Dit is namelijk de basisregistratie van alle ondernemingen en rechtspersonen in Nederland.
- Veel ondernemers die starten kijken op tegen de regelingen van de belastingdienst simpelweg omdat ze niet weten hoe dit in elkaar zit. Goed om te weten is dat bij inschrijving bij de KvK, je gegevens automatisch worden doorgestuurd naar de belastingdienst. Overige gegevens die je door moet geven aan de belasting zijn makkelijk online terug te vinden
- Andere zaken waar je over na moet denken zijn aandachtspunten als arbeidsongeschiktheid en pensioen opbouwen. Arbeidsongeschiktheid kan voorkomen als je voor een werkgever werkt waarna de werkgever of de overheid je arbeidsongeschiktheidsvergoeding betaald. Dit is echter niet het geval als je zelfstandig ondernemer bent. De overheid betaald in dit geval geen ziekte-uitkering en je bent zelf verantwoordelijk voor een inkomen wanneer je door ziekte (lichamelijk of geestelijk) niet meer in staat bent om te gaan werken.